fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali

Indeksi blago pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, jer je zapisnik sa sjednice američke centralne banke pokazao da su njeni čelnici zabrinuti zbog likvidnosti regionalnih banaka, pa ulagače nije značanije podstakla ni vijest o popuštanju inflacije.

Dow Jones oslabio je 0,11 odsto na 33.646 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 odsto na 4.091 poen, a Nasdaq indeks 0,85 odsto na 11.929 bodova.

Cijelo vrijeme indeksi su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, da bi na kraju završili u minusu, prenosi Hina.

Podršku tržištu pružio je izvještaj prema kojemu su u martu potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle 0,1 odsto na mjesečnom nivou i pet odsto na godišnjem, što je značajno usporavanje u odnosu na šest odsto u prethodnom mjesecu.

To su i bolji podaci nego što se očekivalo.

No, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, porasla je 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a 5,6 odsto na godišnjem, što je blago ubrzanje s 5,5 odsto mjesec ranije.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) daje rezultate, ali i da je inflacija i dalje značajno iznad planirane vrijednosti Fed-a od dva odsto.

Stoga se očekuje da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 70 odsto izgleda da će Fed na sjednici u maju povećati ključne kamate za dodatnih 0,25 procentnih poena.

Negativno je na tržište uticao zapisnik s posljednje sjednice Fed-a, jer je nekoliko čelnika izrazilo zabrinutost u vezi sa likvidnošću regionalnih banaka i mogućnosti da bi propast Silicon Valley i nekoliko drugih banaka mogla izazvati recesiju u drugom dijelu godine.

„Zapisnik je jasno pokazao da je Fed zabrinut zbog krize pojedinih banaka, ali i zbog i dalje povišenih cijena”, rekao je direktor u fimri AXS Investments, Greg Bassuk.

Ulagači su u oprezu i zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Sjutra će izvještaje objaviti tri velike banke – Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo, što bi moglo dati jasniju sliku o situaciji u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u martu.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto na 7.824 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 odsto na 15.703 poena, a pariski CAC neznatno na 7.396 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Više širokopojasnih priključaka na kraju marta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan broj širokopojasnih priključaka na kraju marta, nezavisno od tehnologije koja...