fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGorčević: Vlada usvojila Reformsku agendu

Gorčević: Vlada usvojila Reformsku agendu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Reformsku agendu, kojom je definisan set reformi koje Crna Gora mora da sprovede kako bi dobila novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske unije (EU).

Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, kazala je da se radi o ozbiljnom instrumentu, koji predstavlja jednu od najbitnijih stvari u dijelu ekonomske konvergencije, ne samo Crne Gore, nego cijelog Zapadnog Balkana.

Ona je na konferenciji za novinare objasnila da Reformska agenda predstavlja tek prvi korak.

„Slijedi implementacija i praćenje, a onda nakon toga i tranše koje ćemo dobijati svakih šest mjeseci u zavisnosti od ispunjenja reformi. Biće sada neophodno oformiti koordinaciono tijelo koje će pratiti implementaciju reformi i izvještavati Evropsku komisiju“, kazala je Gorčević.

Gorčević je podsjetila da je Plan rasta za Zapadni Balkan usvojen u novembru prošle godine i da je od tog trenutka Vlada imala zadatak da oformi tim koji je, kako je navela, pokazao jednu posebnu posvećenost.

Reformska agenda sadrži reforme koje se Crna Gora obavezala da ispuni do 2027. godine, kao i obaveze koje će sprovoditi svakog mjeseca.

Ukupna alokacija iznosi šest milijardi EUR. Crna Gora je dobila 383,5 miliona EUR od čega je 110 miliona bespovratno, a ostatak u formi povoljnih kredita.

“Od ukupnog iznosa, planirano je da 178,5 miliona EUR bude dodijeljeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona EUR biti dodijeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirano kroz mehanizam Zapadno-balkanskog investicionog okvira“, kazala je Gorčević.

Ona je precizirala da je planirano da se, od ukupnog iznosa, sedam odsto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta.

Prva isplata sredstava, u iznosu od 29 miliona EUR, Crna Gora bi mogla očekivati do kraja godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Budve, poraz Katara

Podgorica, (MINA) - Crnogorski vaterpolo klubovi, Budva i Kataro, ostvarili su pobjedu i poraz...