fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFormiran Odbor za turizam i poslovno okruženje

Formiran Odbor za turizam i poslovno okruženje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemačko-crnogorski poslovni klub (DMW) osnovao je Odbor za turizam i poslovno okruženje, imajući u vidu značaj te grane za privredni razvoj Crne Gore i sagledavajući ga kao razvojnu šansu.

„Zadatak ovog novoformiranog tijela je dalje povezivanje dvije zemlje, poslovnih subjekata i građana, kroz unapređenje poslovnog ambijenta“, navodi se u saopštenju DMW-a.

To podrazumijeva kreiranje novih prilika, prije svega u oblasti turizma.

“Kroz set planiranih aktivnosti, predviđen je podsticaj turizma kao strateške privredne grane, s akcentom na smanjenje sezonalnosti, povećanje turističkog prometa i osnaživanje investicionog ambijenta”, dodaje se u saopštenju.

Članovi DMW Odbora za turizam su renomirani stručnjaci iz oblasti biznisa i turizma i to Aleksandra Popović, koja je ujedno i predsjednica DMW Poslovnog kluba, Željko Uljarević koji je predsjednik Odbora, te Michael Bader, Wolfram Zeihe i Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

Tokom prve sjednice DMW Odbora za turizam, otvorena su brojna pitanja, a u fokusu su bili „energetski turisti“ sa tržišta Njemačke i zemalja Zapadne Evrope.

„Ovo je nova kategorija putnika koja se izdiferencirala usljed aktuelne energetske krize. Njihova tendencija je da zimu provedu na atraktivnim turističkim destinacijama, vodeći računa o smanjenju troškova života, uključujući suzbjanje energetske potrošnje u matičnim zemljama“, navodi se u saopštenju.

Iz DMW-a su objasnili da su u pitanju turisti zainteresovani za duži boravak, posebno u periodu tokom zimske sezone i ljetnje predsezone.

DMW Odbor za turizam je definisao izazove u vidu zakonskih odredbi za boravak turista iz Zapadne Evrope na period duži od 90 dana, pa će u smislu podsticaja turističkih kretanja ove ciljne grupe dati i predloge rješenja.

Popović je kazala da je raduje inicijativa usmjerena ka daljem povezivanju Crne Gore sa njemačkim turističkim tržištem.

„Trudićemo se da damo doprinos u što boljem pozicioniranju naše destinacije na njemačkom tržištu, prepoznatom po svom izuzetnom emitivnom potencijalu i visokoj potrošnjom po turisti. Smatram da je ključ daljeg crnogorskog turističkog razvoja upravo u orjentaciji ka visokoplatežnim emitivnim tržištima i povećanju dužine boravka gostiju“, poručila je Popović.

Uljarević je naglasio da su brojni potencijali koji se moraju iskoristiti kroz osnaživanje poslovno-turističkih veza Crne Gore i Njemačke.

„Njemački investitori i turisti su u stalnoj potrazi za novim prilikama. Naš cilj je da predstavimo Crnu Goru kao atraktivnu turističko-investicionu destinaciju. Naši potencijali su brojni, destinacija nedovoljno istražena, pa je želimo prezentirati kroz jake poslovne veze koje ima Njemačko-crnogorski poslovni klub“, dodao je Uljarević.

Jedan od njihovih ciljeva, kako je naveo, je i povećanje broja turista iz Njemačke 15 odsto do 2025. godine.

„Naš angažman vidimo kao dio unapređenja ukupnog turističkog proizvoda Crne Gore i naša namjera jeste da, kroz razradu ideja i konkretnih predloga, turističkim poslenicima i relevantnim državnim institucija damo svoj skromni doprinos“, zaključio je Uljarević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...