fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDostaviti plan zelene agende za pravednu tranziciju Pljevalja

Dostaviti plan zelene agende za pravednu tranziciju Pljevalja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je danas zahtjev Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da joj dostavi plan zelene agende za pravednu tranziciju Pljevalja, za koji je najavljeno da je vrijedan pola milijarde EUR.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su i od Ministarstva ekonomskog razvoja zatražene informacije i to o projektima ekonomske digitalizacije u zemlji.

“ASP pozdravlja mogućnost otvaranja novih razvojnih perspektiva za Pljevlja kroz sprovođenje zelene i digitalne agende, a što dolazi nakon trodecenijskog trovanja građana Pljevalja, koje su u međuvremenu postale jedan od najzagađenijih gradova Evrope, te kontinuiranog izvlačenja prirodnih resursa iz tog grada, od čega su najviše koristi imali najviše privatni interesi, a manje ukupan javni interes”, navodi se u saopštenju ASP-a.

Međutim, kako smatraju u toj NVO, građanima Pljevalja je potrebno ponuditi jasne garancije da će u narednim godinama zaista i doći do realizacije ambicioznog plana zelene agende, sa fokusom na digitalizaciju lokalne privrede, pa je već sada potrebno objelodaniti šta uključuje plan, koji su projekti projektovani, ko će finansirati te projekte, koliki je potencijalni obim zapošljavanja.

“Ovo posebno što su građanima Pljevalja, a i ostalima u zemlji, godinama obećavane „kule i gradovi“ u zapošljavanjima i kvalitetnijem životu, ali se malo šta od obećanja realizovalo, te je mnogim Pljevljacima, ali i drugim građanima sjevera, stoga jedino bilo preostalo da kupe „karte u jednom pravcu“ ka Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Luksemburgu”, dodaje se u saopštenju.

Iako je nerealno očekivati da preko noći bude pokrenuto pitanje pravedne tranzicije i zelene digitalizacije, ali i ukupne ekonomske digitalizacije u zemlji, ipak je, kako smatraju u ASP-u, potrebno što hitnije preduzeti neophodne korake u tom pravcu, sa posebnom pažnjom na sprovođenje najširih konsultacija sa građanima i njihovog informisanja o ovoj, za njih, prilično apstraktnoj temi.

“ASP ukazuje da treba raskrstiti sa ranijim praksama držanja projekata i planova u fiokama nadležnih organa, odnosno daleko od očiju javnosti, već ministarstva finansija i ekonomskog razvoja treba da građanima približe sve uticaje digitalne transformacije u ekonomiji, posebno njene benefite”, rekli su iz ASP-a.

Iz te NVO su podsjetili da su trenutno na javnoj raspravi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju i Nacrt Strategije digitalne transformacije do 2026. godine, što treba iskoristiti kao priliku da se građani upoznaju sa pitanjima ukupnog digitalnog razvoja.

ASP će se, kako su najavili, aktivno uključiti u raspravu na te teme.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...