fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobra pravna podloga za nesmetanu trgovinu i dobre ekonomske odnose

Dobra pravna podloga za nesmetanu trgovinu i dobre ekonomske odnose

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Između Crne Gore i Turske postoji dobra pravna podloga za nesmetanu trgovinu i dobre ekonomske odnose i dosta prostora za unapređenje saradnje, ocijenjeno je na poslovnom forumu privrednika dvije zemlje.

Poslovni forum i bilateralne susrete je u hotelu Hilton organizovala crnogorska Privredna komora (PKCG), u saradnji sa Odborom za proizvodnju i trgovinu (UTIK) iz Turske.

Kako je saopšteno iz PKCG, u sastavu delegacija bili su predstavnici kompanija iz sektora građevinarstva, automobilske industrije, laboratorijskog materijala i proizvodnje poljoprivrednih mašina i tekstila.

Potpredsjednik PKCG, Pavle D. Radovanović, kazao je da krovna poslovna asocijacija svoje angažovanje u značajnoj mjeri usmjerava na podsticanje razvoja ekonomske saradnje crnogorske privrede sa kompanijama iz inostranstva, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća na ino-tržištima.

„Razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa sa Turskom u PKCG smatramo veoma značajnim, što se, pored ostalog, ogleda u veoma kvalitetnoj saradnji sa Kancelarijom za ekonomske odnose Ambasade Turske u našoj državi, kao i čestim susretima privrednika dvije zemlje“, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Turska imaju tradicionalno i u kontinuitetu uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje.

Delegacija iz Turske je uglavnom bila sastavljenja od srednjih preduzeća i pokriva različite oblasti privrednog djelovanja – od konsalting usluga do građevinarstva.

„Potencijal i izraženo interesovanje za saradnju su očigledni. Pozivam privrednike da iskoriste današnju priliku i ostvare svoje poslovne interese kroz otpočinjanje novih zajedničkih biznisa“, poručio je Radovanović.

Savjetnik za trgovinske odnose u Ambasadi Turske, Erdal Karameroglu, predstavio je jedno od najvažnijih trgovačkih udruženja u Turskoj, SAKARI, istakavši da u okviru njega posluju kompanije iz raznih oblasti, od tekstila do mašinstva i laboratorijske opreme.

„Danas su sa nama i respektabilne firme iz Crne Gore i nadam se da će tokom bilateralnih razgovora naše kompanije uspjeti da ostvare uspješnu saradnju“, saopštio je Karameroglu.

Kako je kazao, između Crne Gore i Turske postoji dobra pravna podloga za nesmetanu trgovinu i dobre ekonomske odnose.

„Dalji razvoj trgovinski odnosa dvije zemlje je na našim privrednicima, a današnji forum predstavlja izuzetnu priliku da iskorisitimo sve šanse koje nam se pružaju“, istakao je Karameroglu.

Predsjednik UTIK-a, Özkan Pinar, naveo je da Crna Gora, iako geografski mala, ima brojne potencijale za dodatno unapređenje trgovinskih odnosa sa Turskom.

„Smatram da u onim tačkama u kojima političari ne mogu naći kompromis, biznismeni i privrednici mogu i treba“, poručio je Pinar.

Predstavnica crnogorske Agencije za promociju stranih investicija, Aleksandra Bučevac, predstavila je investicione prirodne i privredne potencijale Crne Gore, stanje nacionalne ekonomije i poslovni ambijent.

Forum je okončan bilateralnim sastancima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...