fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo završetka radova 98 dana

Do završetka radova 98 dana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Do završetka građevinskih radova na prioritetnoj dionici auto-puta Podgorica – Mateševo ostalo je još 98 dana, a kada će ona biti otvorena za saobraćaj iz Ministarstva kapitalnih investicija nijesu mogli da preciziraju.

Oni su kazali da je za to potrebno završiti i elektro-mašinske instalacije, uvezati sistem kontrole i upravljanja, obaviti tehnički prijem i dobiti upotrebnu dozvolu, pišu Vijesti.

Prema crnogorskim propisima, korišćenje složenog inženjerskog objekta, u šta spada i auto-put, nije dozvoljeno prije dobijanja upotrebne dozvole.

Prema posljednjem aneksu ugovora, koji je potpisan sa izvođačem radova kineskom China Road and Bridge Corporation (CRBC), svi ugovoreni građevinski radovi treba da budu završeni do 30. novembra. Taj aneks su potpisali predstavnici nove Vlade u aprilu, nakon što je prethodni rok od 30. septembra prošle godine istekao, a da tadašnja vlada nije potpisala aneks o produženju roka.

Novim aneksom Vlada je zadržal sva prava u odnosu na obavezu izvođača da sve ugovorene radove treba završiti do roka, odnosno 30. septembra.

„Na osnovu uvjeravanja izvođača, kao i na osnovu procjene inženjera, očekujemo da će građevinski radovi biti završeni u novodefinisanom roku. Ključna činjenica koju ističemo jeste da dajemo prednost kvalitetu, bezbjednosti i dugotrajnosti radova, uz konstantno nastojanje Vlade kao investitora da zaštiti svoje interese, kada je riječ o tom kapitalnom projektu. Naravno, ne zaboravljajući zadate rokove izgradnje“, naveli su iz Ministarstva.

Oni, međutim, nijesu mogli da preciziraju kada će prioritetna dionica biti otvorena za saobraćaj.

„Predstoji završetak radova na elektro-mašinskim instalacijama, kao i uvezivnje cjelokupnog sistema za kontrolu i upravljanje auto-putem, što s obzirom na kompeksnost i veličinu radova, kao i neophodnu sinhronizaciju i usklađivanje sistema, može uticati na auto-put ne bude pušten u saobrćaj u tom roku“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da otvaranje auto-puta prije završetka tehničkog prijema zavisi od vrste i obima radova koji eventualno ne budu završeni, o čemu će konačnu odluku donijeti Državna komisija za tehnički pregled radova u skladu sa važećim propisima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije