fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile u pretprazničnoj trgovini

Cijene nafte oslabile u pretprazničnoj trgovini

Tokio, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u petak su prekinule trodnevni rast u laganom prazničnom trgovanju, iako su i dalje na putu sedmičnog dobitka, dok se tržište fokusira na sljedeće korake OPEC-a + i uticaj omikrona.

Cijene nafte na londonskom tržištu su pale u odnosu na prethodno zatvaranje 41 cent, na 76,44 USD. Američko tržište zatvoreno je u petak zbog božićnih praznika, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte oporavile su se ove sedmice, jer se smanjuju strahovi od uticaja vrlo zarazne varijante koronavirusa – omikron na globalnu privredu, dok rani podaci ukazuju na to da uzrokuje tek blaži vid bolesti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici uključujući Rusiju, proizvođači poznati pod zajedničkim nazivom OPEC+, vjerovatno će na svom sljedećem sastanku ostati kod odluke da povećavaju proizvodnju nafte za 400 hiljada barela dnevno (bpd) svakog mjeseca, sve dok su cijene nafte iznad 70 USD po barelu.

Sljedeći sastanak grupe najavljen je za 4. januar.

Neki ulagači, ipak, ostaju oprezni zbog rasta broja novozaraženih novim sojem koronavirusa. Omikron se u četvrtak znatno proširio u svijetu, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je borba protiv tog soja daleko od kraja, uprkos porukama dva proizvođača lijekova da njihove vakcine pružaju zaštitu i znacima da nosi manji rizik od hospitalizacije.

Zaraze koronavirusom porasle su svugdje, gdje je taj soj proširen, podstičući nove mjere ograničenja u mnogim zemljama, uključujući Italiju i Grčku, kao i rekordne nivoe novozaraženih.

Aktivna bušotinska postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasla su u posljednjoj sedmici na 586, najviši nivo od aprila prošle godine, prema podacima kompanije Baker Hughes.

Cijene azijskog tečnog naftnog gasa skočile su ove sedmice, uprkos slaboj potražnji, budući da je rizik rasta cijena na evropskom tržištu ostao ključni pokretač.

Globalna potražnja za naftom porasla je ove godine, nakon što se svijet počeo oporavljati od pandemije koronavirusa. Ukupna svjetska potrošnja potencijalno bi u narednoj godini mogla dostići novi rekordni nivo, uprkos naporima da se smanji potrošnja fosilnih goriva kako bi se ublažile klimatske promjene.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije