fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nepromijenjene

Cijene nafte nepromijenjene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u četvrtak mijenjale na međunarodnim tržištima, balansirajući između očekivanih američkih sankcija Iranu i saudijskih poruka o kapacitetima za povećanje snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86,1 USD.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,24 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta bila fokusirana na očekivano smanjenje snabdijevanja iz Irana nakon stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Uzlazni trend cijena zakočila je poruka Saudijske Arabije o kapacitetima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za povećanje snabdijevanja.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih kazao je da OPEC može povećati proizvodnju za 1,3 miliona barela dnevno, ali nije najavio da će to i učiniti.

Nemaju sve članice OPEC-a mogućnost da povećaju proizvodnju dovoljno da nadoknade smanjeno snabdijevanje iz Irana.

Reuters je objavio da su Rusija i Saudijska Arabija u septembru postigle odvojeni dogovor o povećanju naftne proizvodnje, prije savjetovanja s drugim proizvođačima, uključujući i ostale članice OPEC-a.

“Cijene će vjerovatno nastaviti da rastu iznad očekivanih nivoa. Kada dostignu 90 USD, očekujem odlučnu reakciju na strani snabdijevanja”, rekao je strateg Commerzbanka, Carsten Fritsch, na Reutersovom globalnom naftnom forumu.

On je dodao da velike ekonomije neće dopustiti da cijene nafte dostignu trocifrene vrijednosti i da naštete ekonomskom rastu.

Indijski ministar saobraćaja, Nitin Gadkari, kazao je da je njegova zemlja suočena sa ekonomskom krizom zbog ogromnog uvoza nafte.

Indija uvozi više od četiri miliona barela nafte dnevno i zajedno s Kinom spada među najveće kupce iranske sirove nafte. Trenutno joj na ruku ne ide slabljenje rupije u odnosu na dolar.

Neki analitičari upozoravaju da visoke cijene nafte i jači dolar već počinju da utiču na potražnju.

“S pažnjom pratimo naznake potražnje na tržištu i ono što vidimo nije dobro”, naveli su analitičari JBC Energyja u bilješci klijentima.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 83,64 USD, što znači da je porasla 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...