fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 82 USD

Cijene nafte blizu 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 82 USD budući da ulagači čekaju odluku vodećih proizvođača o snabdijevanju u idućoj godini u okruženju posustajanja globalne ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 35 centi i iznosila je 81,97 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 77,47 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je na početku sedmice podstakla informacija tri izvora u redovima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da će na sastanku krajem mjeseca razmotriti mogućnost dodatnog smanjenja snabdijevanja.

“Nema sumnje da će predstojeći sastanak ministara energetike OPEC+ biti među najvažnijima u posljednje vrijeme i investitori trenutno pokušavaju da dokuče hoće li njihova odluka potvrditi signale i glasine”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Grupa će vjerovatno produžiti dogovor o smanjenom snabdijevanju i na iduću godinu ili će na tržište izbacivati još manje barela, predviđa osam analitičara.

“Grupa ima prostora za još značajnije smanjenje snabdijevanja, ali predviđamo da će Saudijska Arabija tražiti od drugih članica da iz ponude izbace još barela i da preuzmu dio tereta prilagodbe”, rekla je analitičarka RBC Capitala Helima Croft.

Proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla rekordni nivo i zalihe su u prve dvije sedmice novembra snažno porasle, a analitičari predviđaju da će novi izvještaji pokazati rast i u prošloj sedmici.

Udruženje proizvođača API trebalo bi da objavi izvještaje tokom dana, a vlada u srijedu.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 3,36 USD, na 84,44 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vlada

Skinuta oznaka tajnosti sa letova avionom Vlade

Podgorica, (MINA) – Vlada je skinula oznaku tajnosti sa letova avionom kojim raspolaže Generalni...