fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBespovratna podrška za nabavku mehanizacije

Bespovratna podrška za nabavku mehanizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane poljoprivredne proizvođače da se do 20. aprila prijave za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme, u iznosu do 50 odsto vrijednosti investicije.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da zainteresovani poljoprivredni proizvođači kroz tu mjeru mogu ostvariti bespovratnu podršku do 50 odsto vrijednosti investicije, odnosno maksimalno do 2,5 hiljada EUR po zahtjevu.

„Korisnici podrške mogu biti građani ili preduzeća upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, iz sektora stočarstva, krmnog bilja, vinogradarstva, voćarstva, maslinarstva, ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se podržava kupovina jednoosovinskih pogonskih mašina, kao što su motokultivatori, motokosačice i priključci za te mašine. Podržava se i nabavka priključaka za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice i prikolice.

Iz Ministarstva su podsjetili da je podrška proizvođačima prilikom nabavke mehanizacije uvedena 2017. godine kao posebna mjera u agrobudžetu, sa ciljem da im se omoguće značajno povoljniji uslovi nabavke, kako bi ostale javne pozive iskoristili za investicije u druge segmente unapređenja proizvodnje, kao što su kupovina stoke, sadnica i modernizacija proizvodnje.

„Opravdanost uvođenja te mjere pokazala se kroz dosadašnje izuzetno veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, što je rezultiralo i da se javni pozivi, zbog utroška opredijeljenih sredstava, zatvore mnogo ranije nego što je bilo predviđeno“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da će poziv biti zaključen u slučaju da ukupna visina podrške, na osnovu pristiglih zahtjeva poljoprivrednika, pređe budžetom planirani iznos.

Najčitanije