fbpx
NaslovnicaCrna GoraMikić: Manjinska vlada imaće 18 ili 20 resora

Mikić: Manjinska vlada imaće 18 ili 20 resora

Podgorica, (MINA) – Manjinska vlada imaće 18 ili 20 resora, kazao je izvršni direktor Građankog pokreta (GP) URA Zoran Mikić, dodajući da je proces formiranja vlade gotovo završen i da je ostalo da se usaglase tehnički detalji koji se odnose na Sporazum o programskim i političkim prioritetima.

Mikić je, u emisiji Link na Radiju Crne Gore, rekao da bi formiranje manjinske vlade, da je zavisilo od njih, završili mnogo ranije.

On je kazao da se proces oko formiranja manjinske vlade neopravdano odužio, i da su imali sve preduslove da se posao završi mnogo ranije.

Proces se, kako je naveo Mikić, odužio ne samo zbog unutrašnjih političkih prilika, već i zbog globalnih zbivanja, poput ruske agresije na Ukrajinu.

Mikić je rekao da je vrlo vjerovatno da će Socijaldemokratska partija biti dio manjinske vlade, i da su zahtijevali dodatno vrijeme da se usaglase stavovi između SDP-a, s jedne strane, i potpisnika Memoranduma o političkoj saradnji sa druge.

“Tu mislim na Socijalističku narodnu partiju, manjinske partije i GP URA. Sad smo priveli taj proces kraju. I lokalni izbori su uticali da izgubimo nekoliko sedmica jer se fokus javnosti usmjeravao na njih”, kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima,struktura same vlade je manje-više dogovorena.

“Dogovoreni su subjekti koji će najvjerovatnije činiti tu vladu. Ostali su tehnički detalji o političkim i programskim prioritetima vlade. To su vrlo važna pitanja”, naveo je Mikić, prenosi portal RTCG.

Kad je riječ o strukturi vlade, Mikić je kazao da je nepoznanica da li će vlada imati 18 ili 20 resora.

“To je uslovljeno samim finišem političkih pregovora. Vlada će najvjerovatnije imati tri potpredsjednika, svaki potpredsjednik će vezati za sebe jedan resor. Imaćemo tako neke prakse koje smo ranije imali, samo je ostalo da vidimo hoćemo li imati 18 ili 20 resora”, pojasnio je Mikić.

On je rekao da je rano govoriti o imenima za ministarske pozicije, jer sve mora proći partijske organe.

“Ostavio bih to mandataru kad se sve sklopi da on obavijesti javnost ko će personalno činiti vladu. U ovom trenutku je izvjesno da će SDP-u pripasti resoru vanjskih poslova i odbrane”, istakao je Mikić.

Govoreći o ključnim fokusima manjinske vlade, Mikić je naveo četiri.

“Jedan od ključnih je deblokada sudskog i pravosudnog suda. Drugi prioriteti su borba protiv korupcije i kriminala, mnogo je važno da ubrzamo evropske integracije, te sprovođenje ekonomskih reformi”, kazao je on.

Na navode bivših partnera iz vlasti da im ne ide dobro u pregovorima, i da bi mandatar Dritan Abazović trebalo da vrati mandat, Mikić je rekao da su politički subjekti s kojima je URA činila parlamentarnu većinu najmanje pozvani da bilo kome dijele bilo kakve lekcije.

On je kazao da će pitanja poput Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, popisa stanovništva i regionalnih inicijativa, koja su važna SNP-u, biti tretirana u periodu trajanja manjinske vlade.

On je rekao da bi, ako bi se proces formiranja manjinske vlade završio neuspjehom, “svakako imali izbore”.

Mikić je kazao da je vrijeme i za sveobuhvatnu izbornu reformu, i da se definiše norma da svi izbori, makar lokalni, budu u jednom danu.

“Izbori u ovom trenutku na političkoj sceni ne bi promijenili ništa, jer isti ovi subjekti koji se sada dogovaraju ili su se dogovarali, poslije tih izbora bi morali da sjednu. Mi nemamo pojavu novih političkih subjekata, niti znak da bi se poslije izbora promijenile okolnosti u Crnoj Gori”, smatra Mikić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije