fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa talente i ove godine pola miliona EUR

Za talente i ove godine pola miliona EUR


Podgorica, (MINA) – Budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima biće oko 500 hiljada EUR, a prosječna nagrada iznosiće hiljadu EUR, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da je Šehović na današnjem obilježavanju početka ovogodišnje kampanje rekao da će biti dodijeljano oko 500 nagrada.

Konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada je u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Šehović je kazao da se ispostavilo da je Fond “sjajan” način ne samo nagrađivanje, već i promovisanje najboljih, koji treba da “isplivaju” u katkad iskrivljenom sistemu vrijednosti.

Prema njegovim riječima, nastavnici su noseći stub društva, ali treba da budu i idoli i uzori mlađima.

“No, obično se o njihovim uspjesima van zbornice ne govori, kako zbog njihove skromnosti, tako i usljed katkad iskrivljenog sistema vrijednosti. Upravo zato što ne želimo da se oni utope u prosjek i da se za njih ne čuje, pokrenuli smo Fond i kampanju koja ga prati”, rekao je Šehović.

On je naveo da je u međuvremenu povećan dio konkursnih kriterijuma, kako bi još bolje bile obrađene neke oblasti, poput sporta, umjetnosti i slično.

“I da bi se na konkurs mogao prijaviti što veći broj nastavnika i djece koji su u prethodnoj školskoj godini postigli zapažene rezultate”, kazao je Šehović, navode iz Ministarstva.

On je najavio je da će selekciju i ove godine vršiti komisija u kojoj će biti predstavnici Sindikata, nevladinog sektora, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca, Ministarstva prosvjete, škola i da će na njenom na čelu i ove godine biti akademik Ljubiša Stanković.

Nastavnica u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i prošlogodišnja dobitnica nagrade iz Fonda Sanja Ognjanović smatra da je osnivanje Fonda za kvalitet i talente prava podrška najboljim učenicima i prosvjetnim radnicima.

“Dobiti nagradu iz Fonda za kvalitet i talente je velika privilegija imajući u vidu veliki broj izuzetno kvaltetnih prosvjetnih radnika u našem obrazovnom sistemu. Nadam se da Fond neće biti kratkog daha i da će se kolege bez imalo ustručavanja prijaviti i osvajati zaslužene nagrade“, rekla je Ognjanović.

Ona je kazala da je zahvalna njenim takmičarima koji su na najbolji mogući način predstavili Gimnaziju “Slobodan Škerović” osvojivši prva tri mjesta iz biologije u školskoj 2017/2018. god.

Ognjanović je posebno zahvalna učeniku Marku Šušiću koji je ove godine prvi put u istoriji crnogorskog obrazovanja osvojio bronzanu medalju na Internacionalnom takmičenju iz biologije u konkurenciji 285 takmičara iz 78 zemalja.

Sofija Musić, učenica trećeg razreda škole „Vasa Pavić“, dobitnica nagrade iz Fonda prošle godine, ocijenila je da je formiranje Fonda je veoma dobar potez Ministarstva prosvjete.

“Ova nagrada mi mnogo znači, jer predstavlja priznanje za moj cjelokupni, dosadašnji rad, a takođe služi kao motivacija za dalje usavršavanje”, kazala je Musić.

Kriterijumi za učenike su uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojena medalja na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti.

“Čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na poziciji da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece”, navode iz Ministarstva prosvjete.

Oni su objasnili da će se za nastavnike vrednovati autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima.

Za nastavnike će se vrednovati i autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo.

“I ove godine jedan dio nagrada iz Fonda biće dodijeljen po automatizmu, nezavisno od Konkursa, i to svim onim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i Centra za strucno obrazovanje Crne Gore, te međunarodnom u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su apelovali na sve zainteresovane da pažljivo pročitaju konkursne uslove.

“Važno je naglasiti da se uzima u obzir dokumentacija koja se odnosi na rezultate postignute u prethodnoj školskoj godini, odnosno dokumentacija za koju se nesporno može utvrditi da se odnosi na rezultate od prethodne godine”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Najčitanije