fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović inicirao kontrolno saslušanje Bratić

Šehović inicirao kontrolno saslušanje Bratić

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović inicirao je danas kontrolno saslušanje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić u vezi sa primjenom nedavno usvojenih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju.

Te izmjene, između ostalog, predviđaju reizbor direktora i pomoćnika u školama, koji je, kako je saopšteno iz SD-a, otvorio brojne kontroverze i pokrenuo negodovanje javnosti.

O inicijativi Šehovića treba da se izjasni Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

“Šehović je inicijativu obrazložio činjenicom da su otvorene brojne kontroverze koje se odnose na nejasnu odgovornost za neizbor novih školskih, odnosno upravnih odbora, upitan zakonski osnov za razrješenje direktora, prilično neselektivnu promjenu kompletnog rukovodećeg kadra u obrazovnom sistemu, koja je zbog toga dobila obrise „čistke“ i otvorenog revanšizma prema nepodobnima””, kaže se u saopštenju.

Te kontroverze, kako se navodi, odnose se i na pojedinačna kadrovska rješenja, među kojima ima i ekstremnih nacionalista, podržavalaca osuđenih ratnih zločinaca, sljedbenika četničke ideologije, odnosno poštovalaca anticivilizacijskih i antievropskih vrijednosti.

Šehović, koji je i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, rekao je da je, imajući u vidu da je obrazovni sistem temelj svakog pa i crnogorskog društva, posebno važno da članovi Odbora, ali i cjelokupna javnost, o svemu pomenutom iz prve ruke dobiju pravovremenu, potpunu i tačnu informaciju.

Kako je naveo, to je, uostalom, i u interesu Vlade, odnosno resornog Ministarstva koje je zaduženo za vođenje politike u toj oblasti.

“Zato vjerujem da će Odbor jednoglasno donijeti odluku o održavanju kontrolnog saslušanja, sa predloženom temom”, kazao je Šehović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije