fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarović: Glas Evropske unije mora biti jači na Zapadnom Balkanu

Marović: Glas Evropske unije mora biti jači na Zapadnom Balkanu

Podgorica, (MINA) – Glas Evropske unije mora (EU) biti jači u regionu Zapadnog Balkana a građani moraju biti više uključeni u proces pregovora kako bi im se na direktniji način približile evropske vrijednosti, smatra potpredsjednica URA-e Jovana Marović.

Ona je to kazala na konferenciji “Balkanska zelena mreža” koju URA zajedno sa Evropskim zelenim organizuje u Crnoj Gori.

Marović je na panel diskusiji, u kojoj je učestvovala i poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon de Kramon, kazala da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

„Nova metodologija za proširenje nije previše stimulativna za države regiona ali ona stavlja fokus na najproblematičniju stvar u ovom dijelu Evrope a to je vladavina prava”, rekla je Marović.

Ona je ocijenila da je reforma u toj oblasti ključna.

“A sa njom i demokratizacija društava iz kojih dolazimo. Transformacija društva u tom pogledu nam je neophodna kako bismo se što prije priključili Evropskoj uniji“, rekla je Marović.

Ona je podsjetila na podatak iz istraživanja prema kojem čak 70 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

„Izvještaju iz Brisela, među kojima i posljednji godinama bilježe stagnaciju ili neznatan napredak pa slika integracija u ovom trenutku nije sjajna ali odlučnijim reformama ona može biti bolja“, naglasila je Marović.

Ona je istakla i da zelene politike moraju zauzeti značajno mjesto u pregovorima zemalja Zapadnog Balkana u procesu integracije u EU.

„Na regionalnom nivou moramo se uvezivati i promovisati zelenu agendu i detektovati i fokusirati se na najveće probleme u ovoj oblasti. Treba na više načina da razmjenjujemo iskustva u ovim politikama“, poručila je Marović.

Ona je zaključila i da su visoko na agendi politika URA-e zelene politike, vladavina prava i borba protiv korupcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije