fbpx
NaslovnicaCrna GoraPeruničić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

Peruničić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

Podgorica, (MINA) – Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić uhapšen je danas zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, potvrdio je specijalni tužilac Miroslav Turković.

Turković je na konferenciji za novinare rekao da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet povodom pronalaska operativno-tehničkog sredstva u kabinetu glavnog specijalnog tužioca (GST).

“Na osnovu svih informacija i činjenica danas je uhapšen D.P. zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. On će biti priveden nadležnom tužilaštvu – SDT-u”, kazao je Turković.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da se utvrđuje gdje su dospijevali i kome su proslijeđivani materijali koji su snimljeni preko uređaja.

„Postoji osnovana sumnja da je to rađeno od ANB-a i da su oni koristili te materijale, a ne znamo ko je još bio konzument tih materijala“, naveo je Katnić.

On je rekao da se Peruničiću neće odrediti zadržavanje do 72 sata, ili predložiti pritvor ako ne bude uslova i potrebe za tim.

Govoreći o smrti bivšeg funkcionera ANB-a Luke Bulatovića, Katnić je rekao da za sada činjenice koje postoje ukazuju na to da se, nažalost, desilo samoubistvo.

“Ali, to nije do kraja. Mi imamo još dokaza da izanaliziramo“, rekao je Katnić.

Katnić je naveo da se utvrđuje da li je taj događaj povezan sa prisluškivanjem kancelarije GST-a.

Upitan zašto je SDT preuzelo slučaj Bulatovića, a ne Osnovno ili Više tužilaštvo, on je kazao da je na lice mjesta izašlo nadležno Više tužilaštvo i policijski timovi, koji su tamo zatekli indikatore da bi u tom slučaju SDT moglo biti nadležno i obavijestili ih o tome.

„Prije svega, obavijestili su šefa policijskog tima Dragana Radonjića, a potom i mene“, dodao je Katnić.

Govoreći o izjavi državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zorana Miljanića da on i SDT treba da odgovore čije živote je Bulatović mogao spasiti, Katnić je naveo da državni organi treba da djeluju jedinstveno, sveobuhvatno i preduzimaju radnje u okviru svoje nadležnosti.

„Miljanić je kazao da treba da obavijestim građane o svemu tome. To bi, u objektivnom smislu, predstavljalo krivično djelo podstrekavanje ne odavanje službene tajne“, naveo je Katnić.

Katnić je rekao da cijeni da Miljanić to ne zna i da nedostaje subjektivni elemenat, i da zbog toga neće ništa preduzimati.

Prema njegovim riječima, sve ostalo je u domenu nepristojnosti.

“Životi su mogli biti spašeni onih koji su ubijeni ili onih koji su ugroženi ili je postojala ozbiljna opasnost da su ti životi bili u određenim okolnostima, radnjama i postupcima određenih lica, prije svega državnih organa, mislim na ANB, ugroženi. To su moj i životi specijalnih tužilaca, kao i životi Dragana Radonjića, Enisa Bakovića i pripadnika njihove službe,” kazao je Katnić.

Odgovarajući na pitanje ko je tražio da se ukine zabrana ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, on je rekao da oni ne utvrđuju ko je skinuo zabranu, “šta je stiglo ili nije iz Srbije”, nego da li u postupcima određenih osoba postoje elementi krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a u nadležnosti je SDT-a.

Na pitanje da li su dobili izjašnjenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića a u vezi sa predmetom formiranim povodom Pandora papira, on je odgovorio da su uputili zahtjev za izjašnjenje.

„Ali, desio se jedan problem, jer su kuriri dostavljači na bolovanju. Ne mogu da primim nekoga na određeno, jer će reći da sam dao pare, a nijesam“, naveo je Katnić.

Katnić je kazao da će Blažo Đukanović biti pozvan i saslušan u svojstvu građanina.

On je rekao da nema zvaničnu informaciju o posjeti potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića Ljubu Bigoviću.

“Ne znam za posjetu, to ubistvo nije iz nadležnosti SDT-a. Učestvovao sam u tom slučaju kao sudija Apelacionog suda, pa znam neke elemente”, naveo je Katnić.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević navela je da je Sud Bosne i Hercegovine (BiH) podigao optužnicu protiv crnogorskog državljanina zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji BiH.

Vukčević je rekla da se sumnja da je crnogorski državljanin ubio dvije osobe bošnjačke nacionalnosti i silovao civile, 1992. godine na teritoriji Foče.

Kako je dodala, on je te zločine činio za vrijeme oružanog sukoba između vojske Republike Srpske i armije republike BiH.

“Kako se prema važećim zakonima BiH, njemu ne može suditi u odsustvu niti doći do izručenja državljanina druge države, pokrenut je postupak da Sud BiH ustupi osumnjičenog crnogorskim pravosudnim organima”, navela je Vukčević.

Ona je navela da su se ispunili uslovi da se taj predmet ustupi pravosudnim organima Crne Gore.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić je naveo da je u toku istraga protiv javnog funkcionera V.V, zbog sumnje da je učinio koruptivno djelo.

“U svojstvu osumnjičenog, saslušan je predsjednik jedne opštine zbog sumje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, rekao je Šoškić

On je naveo da se sumnja da je V.V, za poslove visoko-rukovodećeg kadra Opštine, odredio osobu koja nije ispunjavala potrebne uslove za radno mjesto.

“Na taj način, pribavio je toj osobi korist u vidu zarade, a Opštinu je oštetio za iznos bruto isplaćenih zarade”, naveo je Šoškić.

Specijalni tužilac Miroslav Turković je kazao da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi istragu protiv više osoba, zbog krivičnih djela stvaranja kriminalne organizacije.

Turković je kazao da se sumnja da je ta grupa je stvorena kako bi se njeni organizatori, koji su trenutno u ukrajinskom zatvoru, oslobodili od krivične odgovornosti u postupcima koja se vode protiv njih u Crnoj Gori.

On je naveo da je ta grupa, koju čine B.M, P.Z, D.D, K.N, B.D, R.A, M.S, A.S, B.P i L.B, planirala da utiče na izvršnu vlast kao i na rasformiranje SDT-a.

“Planirali su da se glavni specijalni tužilac, i tužilac koji je postupao u predmetu razriješe družnosti, kako bi lakše bili ubijeni. Planirano je i ubistvo policijskih službenika koji su radili na tim predmetima“, rekao je Turković.

On je dodao da se članovi te grupe sumnjiče za na davanje mita, kako bi se izdejstvovalo izricanje oslobađajuće presude.

“Ostvarivanje njihovih ciljeva se planiralo i kroz napade na postupajućeg sudiju, kao i napad na određeni broj građana”, naveo je Turković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije