fbpx
NaslovnicaArhivaDobre ljekove vratiti na tržište

Dobre ljekove vratiti na tržište

Podgorica, (MINA) – Na crnogorskom tržištu uskospektarnih pencilina nema i zamijenjeni su ljekovima koji imaju štetne posljedice, ocijenila je predstavnica Instituta za javno zdravlje (IJZ) Gordana Mijović i poručila da dobri ljekovi moraju biti vraćeni na tržište.

Ona je, na petom Sastanku nacionalne mreže za prećenje antimikrobne rezistencije, kazala da je Crna Gora na četvrtom mjestu po upotrebi antibiotika i da je to veliki problem.

„Još moramo da puno da radimo, da se trudimo, kad kažem da radimo to mislim na nas profesionalce, građane i medije, svi se moramo maksimalno ulagati kako bi smo situaciju popravili jer četvrto mjesto je problematično, nije mjesto za koje možemo da se pohvalimo“, rekla je Mijović.

Kako je kazala, dok su u Evropi pencilini vodeći ljekovi, u Crnoj Gori su zamijenjeni ljekovima koji imaju štetan efekat na dobre bakterije.

Ona je rekla da na tržištu nema, ili ima veoma malo, uskospektarnih pencilina.

Mijović je istakla da su oni potpuno zanemareni, a u terapiji ima prostora za njihvu upotrebu, što bi značilo poboljšanje pravilne upotrebe antibiotika.

„Trebamo se vratiti dobrim ljekovim, trebamo naći način da ih vratimo na tržište i u upotrebu“, poručila je Mijović.

Najčitanije