fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali, drugi dan zaredom, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,62 odsto na 30.981 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 odsto na 3.818 poena, a Nasdaq indeks 0,95 odsto na 11.264 boda.

Cijelo vrijeme indeksi su se kretali na rubu pozitivnog i negativnog područja, da bi pred sam kraj trgovanja skliznuli dublje u negativno.

Ulagači su oprezni i ne žele da rizikuju uoči izvještaja o potrošačkim cijenama u SAD-u koje će biti objavljeno danas i koje bi moglo značajno da utiče na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u junu inflacija dodatno ubrzala s 8,6 odsto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 odsto na godišnjem nivou.

Bila bi to nova najviša vrijednost inflacije u više od 40 godina, što je najviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u lancima nabavke.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka centralna banka povećala je u junu ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, a očekuje se da će to učiniti i u julu.

Zbog toga se rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li banka uspjeti “mekano” da prizemlji ekonomiju, ili je gurnuti u recesiju.

„Investitori čekaju da vide kakva je situacija s inflacijom i zaradama kompanija. Već nekoliko mjeseci tržište je nestabilno zbog straha od inflacije i recesije. Investitori su vrlo zbunjeni i ne žele rizikovati”, rekao je direktor u firmi Northwestern Mutual Wealth Management Company, Brent Schutte.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih finansijskih izvještaja kompanija.

Sjutra i u petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objaviće velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada od 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio značajno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o daljim očekivanjima.

A na evropskim bezama, cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto na 7.209 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 odsto na 12.905 poena, a pariski CAC 0,8 odsto na 6.044 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije