fbpx
NaslovnicaCrna GoraZajednički raditi na projektima za ubrzani razvoj Crne Gore

Zajednički raditi na projektima za ubrzani razvoj Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Kontinuirana podrška Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crnoj Gori u razvoju nacionalnih kapaciteta zemlje za postizanje ciljeva održivog razvoja i ubrzanje procesa evropskih integracija je od velike važnosti, kazao je predsjednik države Jakov Milatović.

On je primio stalnu predstavnicu UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinu Paniklovu.

Milatović je rekao da je uvjeren da će se odlična saradnja sa UNDP nastaviti i u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, kontinuirana podrška UNDP-a Crnoj Gori u razvoju nacionalnih kapaciteta zemlje za postizanje ciljeva održivog razvoja i ubrzanje procesa evropskih integracija je od velike važnosti.

“Snažno ohrabrujem dalji nastavak saradnje i rad na projektima koji svakodnevno unaprjeđuju Crnu Goru u brojnim oblastima“, kazao je Milatović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Milatović i Paniklova su razgovarali o nastavku sprovođenja projekta E-Socijala, koji je poznat kao socijalni karton, povećanju efikasnosti Centara za socijalni rad, jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, projektima vezani za lica sa invaliditetom, ali i potencijalu za saradnju u oblasti ekologije.

Milatović je istakao važnost uspostavljanja Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore UN-a, ocjenjujući da je riječ o ozbiljnom i važnom projektu koji će značajno doprinijeti ekonomskom napretku države.

Navodi se da je u svjetlu predstojećeg odlaska delegacije koju će predvoditi Milatović na Konferenciju o klimatskim promjenama UN-a, pomenut i projekat UNDP-a „Mapa puta pravedne tranzicije za Crnu Goru“ koji je fokusiran na opštinu Pljevlja, s ciljem da podrži postepeni prelazak na zelenu ekonomiju i održive izvore energije.

Milatović iskazao punu posvećenost unaprjeđenju strukturalne transformacije, sa fokusom na zelenu, inkluzivnu i digitalnu tranziciju.

On je zahvalio za posvećenost i uključenost UNDP-a u otvaranju tema od najveće važnosti za razvoj zemlje.

Paniklova je istakla da je evropska integracija Crne Gore proces koji je kompatibilan sa dostizanjem Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

„Ovo je vizija budućeg pravca Crne Gore koju UNDP podržava i vjerujem da će institucija Predsjednika Crne Gore u narednom periodu biti naš značajan partner u sprovođenju inicijativa koje su usmjerene na digitalizaciju javne uprave, socijalnu zaštitu, inkluzivni zeleni rast i napredak ka dostizanju rodne ravnopravnosti”, navela je Paniklova.

Ona je rekla da su dosadašnji rezultati i brojni uspješni sprovedeni projekti razlog za zadovoljstvo, ali i obaveza da se zajednički jača otpornost institucija i unutrašnjih kapaciteta.

“Ljudski kapital je najvažniji resurs i veliko bogatstvo Crne Gore i radujem se nastavku uspješne saradnje sa svim nacionalnim partnerima”, poručila je Paniklova.

Kancelarija UNDP-a u Crnoj Gori osnovana je 2007. godine i od tada je obezbijedila 111 miliona USD programskih sredstava za Crnu Goru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije