fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa proširenje EU potrebne hrabre političke odluke

Za proširenje EU potrebne hrabre političke odluke

Podgorica, (MINA) – Proširenje Evropske unije (EU) mora pratiti osnovnu viziju evropskog integracijskog procesa, koja se zasniva na solidarnosti i stvarnim dostignućima država kandidata, ocijenili su visoki zvaničnici Slovenije.

U zajedničkoj izjavi predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, premijera Roberta Goloba i ministarke vanjskih i evropskih poslova Tanje Fajon poručeno da su za dalje proširenje potrebne i hrabre političke odluke.

U zajedničkoj izjavi, objavljenoj na sajtu ambasade Slovenije u Crnoj Gori, podsjeća se da se danas obilježava 20 godina od Samita EU-Zapadni Balkan u Solunu.

Kako se dodaje, na tom istorijskom događaju, EU i tadašnje države pristupnice i potencijalni kandidati sa Zapadnog Balkana obavezali su se jedni drugima.

“EU je potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, a države iz regiona podržale su zajedničke vrijednosti: demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, solidarnost i tržišnu ekonomiju”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Musar, Golob i Fajon su kazali da Slovenija cijeni taj Samit, jer je probudio nadu u stabilizaciju regiona nakon godina rata, političke nestabilnosti i ekonomskog nazadovanja, koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije.

Prema njihovim riječima, Samit je oživio snove o evropskoj budućnosti koja vodi ka pozitivnim promjenama, odnosno povećanom prosperitetu, boljem povezivanju i jačanju kontakata među ljudima.

“U poslednjih dvadeset godina, mnogo smo postigli kroz saradnju. Zapadni Balkan je generalno stabilniji”, rekli su slovenački zvaničnici.

Oni su ocijenili da su propuštene mnoge prilike na obje strane.

“Izgleda kao da je početni entuzijazam za reforme na Zapadnom Balkanu u poslednje dvije decenije donekle splasnuo. Tako da je trenutno svjetlo na kraju tunela za članstvo u EU nešto slabije nego što smo se nadali”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Navodi se da se, s druge strane, EU bavi sopstvenim problemima, pri čemu proširenje nije uvijek u prvom planu.

Musar, Golob i Fajon su kazali da to što EU mora da se nosi sa posljedicama rata u Ukrajini zahtijeva novu opštu refleksiju o pristupu procesu proširenja.

Prema njihovim riječima, jasno je da je taj proces u osnovi strateški izbor, a ne samo tehnički zadatak.

“U svakom slučaju, dalje proširenje mora pratiti osnovnu viziju evropskog integracijskog procesa, koja se zasniva na solidarnosti i stvarnim dostignućima kandidatkinja. Potrebne su hrabre političke odluke”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da su njihove poruke regionu, Evropi i svijetu jasne.

“Prvo, EU je objektivno veoma dobar izbor za region, ali zemlje Zapadnog Balkana same odlučuju o svojoj budućnosti”, kazali su Musar, Golob i Fajon.

U zajedničkoj izjavi navode da Slovenija snažno podržava proces proširenja EU, kao i da je svojim partnerima na Zapadnom Balkanu, pomogla političkom i praktičnom podrškom.

Oni su dodali da Slovenija nema sebične interese u regionu, već da njihovu politiku vodi solidarnost prema državama i stanovnicima.

Kako su poručili Musar, Golob i Fajon, Slovenija želi ono što narod želi – stabilnost i sigurnost, što su osnovni uslovi za blagostanje i ekonomski napredak.

“Zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU mogu sada i u budućnosti da računaju na Sloveniju”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...