fbpx
NaslovnicaCrna GoraPojačati fokus na mlade i socijalne usluge

Pojačati fokus na mlade i socijalne usluge

Podgorica, (MINA) – Organizaciona struktura vlade u vezi sa podjelom ministarstava mora biti formirana na osnovu detaljne obrade pouzdanih podataka, čime bi se omogućilo da ona bude trajnija, što je preduslov za efikasniji rad državne uprave, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, nakon pisanja medija da će buduća vlada imati od 16 do 18 ministarstava, uputili javni apel u odnosu na pregrupisavanje resora koje bi pokrivala određena ministarstva.

„Svjedoci smo da je objedinjavanje pet oblasti u jedno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nefunkcionalno”, kazali su iz Juventasa.

Oni podsjećaju, da osim oblasti koje ima u nazivu, to Ministarstvo je bilo zaduženo i za pitanja mladih.

“Stoga se ovo Ministarstvo nameće kao prvo kod kojeg je potrebno izvršiti promjene i to na način što će prosvjeta i mladi dobiti posebne resore“, smatraju u Juventasu.

Prema njihovim riječima, centralizovano upravljanje tim resorima bilo je neodrživo te se ne smije dozvoliti da u narednom periodu budu učinjene iste greške.

Iz Juventasa su rekli da prosvjeta predstavlja kompleksnu oblast i da mora biti u zasebnom resoru i apelovali na političare da to imaju u vidu kada budu formirali ministarstva.

“Ne samo da treba unaprijediti kvalitet obrazovanja, već kroz ovaj sektor snažiti integritet, osigurati da svi učenici usvajaju građansko obrazovanje, medijsku pismenosti, kritičko mišljenje, vrijednosti antifašizma, zdrave stilove života”, kazali su iz Juventasa, prenosi PR Centar.

Kako su naveli, te teme treba da budu posebno u fokusu, uzimajući u obzir da je društvo pogođeno brojnim podjelama i tenzijama.

Iz Juventasa su ukazali da se država sa posebnom pažnjom mora odnositi prema mladima, pogotovo jer oni sve češće odlaze iz Crne Gore.

„Potrebno je usmjeriti se na kreiranja mehanizama kojima bi se stvorili uslovi za ostanak i napredak mladih u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na kreiranje smislenih programa u sjevernim opštinama“, kaže se u saopštenju.

U Juventasu smatraju da se oblast socijalnog staranja mora reformisati u cilju holističkog pristupa, jačanja kvaliteta i bolje pokrivenosti uslugama, ne samo materijalnim davanjima, i da nije najbolja opcija da se socijalno staranje spaja sa finansijama.

“I sada podsjećamo da se za socijalno staranje treba odrediti poseban resor. Napominjemo i da treba prestati sa eksprimentima koji nisu rezultat detaljne analize, jer građani nemaju ni vremena ni materijalnih resursa za plaćanje posljedica nepromišljenih odluka”, navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su poručili da javna uprava mora biti održiva, a organizaciona struktura vlade u odnosu na podjelu ministarstava mora biti formirana na osnovu detaljne obrade pouzdanih podataka.

“Čime bi se omogućilo da se izborom novih saziva Vlade ne mijenja često organizaciona struktura već da ona bude trajnija. Ovaj pristup je preduslov za efikasniji rad državne uprave”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije