fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilanović: Vjerujem da će Crna Gora prva ući u EU

Milanović: Vjerujem da će Crna Gora prva ući u EU

Cetinje, (MINA) – Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kazao je da vjeruje da će Crna Gora biti prva država koja će ući u Evropsku uniju (EU) u nekom vidljivom periodu.

Milanović je, nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem na Cetinju, poručio da je Hrvatskoj u interesu da svi njeni susjedi budu u EU.

Crna Gora, kako je rekao, realno je tome najbliža.

“Vi ste država koja je početkom pregovora sa EU jasno izabrala karakter zapadnog društva. Svi razumiju šta to znači, to je vladavina prava, otvoreno društvo, slobodni mediji, sudstvo”, kazao je Milanović.

On je rekao da vjeruje da će Crna Gora biti prva država koja ce ući u EU u nekom vidljivom razdoblju.

Na pitanje kada će Hrvatska otvoriti granice sa Crnom Gorom, Milanović je kazao da on o tome ne odlučuje.

“Vjerujem da će biti jako brzo, očito postoji još nekakav limit. To je pitanje za izvršnu vlast”, odgovorio je Milanović.

Đukanović je kazao da je Crna Gora zahvalna na pažnji Hrvatske evropskoj persperktivi Zapadnog Balkana.

“Danas smo kao region jedan korak bliže našem zajedničkom cilju”, ocijenio je Đukanović.

Đukanović je rekao da je Crna Gora u kontinuitetu imala podršku Hrvatske na putu ka NATO-u.

Upitan da prokomentariše medijsku ofanzivu iz Srbije, Đukanović je kazao da je vrlo čvrst i postojan u namjeri da brani temelje Crne Gore i evropski sistem vrijednosti.

“Nacionalisti imaju pravo da me optužuju za to što im kradem iluziju, a iluzija je velika Srbija. Oni me smatraju odgovornim za to što je Crna Gora obnovila nezavisnost i na taj način izmakla stolicu tom projektu 2006. godine”, naveo je Đukanović.

Oni su, kako je kazao, u prethodnih 30 godina imali prilike da potkrijepe nešto što bi se eventualno ticalo ličnih svojstava.

Odgovarajući na pitanje da li izbori mogu biti fer, s obzirom na to da je, kako se navodi, Demokratska partija socijalista (DPS) jedina partija koja ima podatke iz centrlanog registra stanovništva, Đukanović je kazao da je dobio odgovor da to zaista nema nikakve veze sa nekom ilegalnom aktivnošću bilo koje partije.

“Dobio sam informaciju da se dio tog materijala, prema pisanju javnosti u onom periodu prelazne vlade, uoči izbora 2016. godine, na neki način našao van zvaničnih evidencija Ministarstva unutrašnjih poslova”, naveo je Đukanović.

On je poručio da će se apsolutno založiti za to da svi zainteresovani parlamentarni subjekti imaju potpuno ravnopravne uslove za učešće na izborima i da institucije sistema obave svoj posao kako bi obezbijedili da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi.

Đukanović je rekao da je u Crnoj Gori unaprijeđen izborni ambijent.

“Imali smo ocjenu relevantnog posmatrača, većinu preporuka smo ispunili. Uporno smo pozivali sve konkurente da sjednu za sto i pokušaju da riješe ona pitanja za koja je potrebna dvotrećinska podrška”, kazao je Đukanović.

Najčitanije