fbpx
NaslovnicaCrna GoraMatica crnogorska: Saglasnost za podizanje spomenika Amfilohiju pravni presedan

Matica crnogorska: Saglasnost za podizanje spomenika Amfilohiju pravni presedan

Podgorica, (MINA) – Saglasnost Vlade za podizanje spomenika mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću u Beranama je pravni presedan, čije pravne posljedice mogu dugoročno proizvesti negativnu atmosferu u crnogorskom društvu, smatraju u Matici crnogorskoj.

Iz Matice crnogorske su kazali da je, postupajući suprotno važećim pravnim normama, Vlada nastavila sa praksom kojom se afirmiše brutalna neodgovornost nosilaca izvršne vlasti.

Oni su rekli da zbog toga takav akt predstavlja otvorenu provokaciju crnogorskih građana, koji su u djelovanju Amfilohija vidjeli ne samo negatora postojanja crnogorske nacije, već i svih bitnih vrijednosnih odrednica savremene Crne Gore, utemeljene na referendumu 2006. godine, od njenog građanskog i sekularnog, pa do multikulturalnog karaktera.

Kako su kazali iz Matice crnogorske, umjesto da ličnost Amfilohija prepuste sudu vremena, prije svega zbog njegovog eksplicitnog političkog angažovanja, pojedini članovi Vlade mu javno posthumno zahvaljuju.

„Jer im je omogućio da se domognu visokih državnih funkcija, potencirajući naročito njegovu ulogu u političkom životu Crne Gore, tokom izbornog i postizbornog procesa 2020. godine“, kaže se u saopštenju.

Iz Matice crnogorske su naveli da je, iako bi se akt Vlade mogao protumačiti kao kalkulantsko djelovanje u susret predstojećim lokalnim izborima, on potvrda klerikalizacije pravno-političkog aparata, „koji jedino temeljito radi na dekonstrukciji crnogorskog nacionalnog identiteta i državnog interesa“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vlada, andrijevica, odbor povjerenika

Odboru povjerenika u Andrijevici prestala funkcija

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore usvojila je na telefonskog sjednici u četvrtak Informaciju...