fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije poziva građane da se vrate jedni drugima i slozi

Amfilohije poziva građane da se vrate jedni drugima i slozi

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je građane Crne Gore, bez obzira na vjerska, nacionalna i politička opredjeljenja, da se vrate jedni drugima, ljubavi i bratskoj slozi.

Amfilohije je kazao da pozdravlja narod u Crnoj Gori od ćivota svetog Petra Cretinjskog, i rekao da je u srijedu Episkopski savjeta zamolio državne vlasti da nevino zatvorene Vladiku Joanikija i sveštenike pod hitno oslobode iz zatvora.

On je naveo da su u Episkopskom savjetu računali da će se to dogoditi.

“Međutim, to se, nažalost, nije dogodilo i to je izazvalo reakciju naroda, iako smo mi u tom saopštenju pozvali narod da ostane svojim domovima, da se mirno i spokojno pomole Bogu,da se saborno pomole Bogu za zdravlje i spasenje svih ljudi koji boluju od tog i drugih virusa i da bi se izbjegli bilo kakvi građanski sukobi i nesporazumi u Crnoj Gori”, naveo je Amfilohije.

On je rekao da nažalost, vlast to nije ispoštovala i zato je došlo do sinoćnjih zbivanja u Crnoj Gori i da su zato nastradali vjernici, “ona djeca koja su prebijena u Pljevljima i u isto vrijeme čuvari reda, što je tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svijetom i Evropom”.

“Zato se obraćam od ćivota Svetog Petra Cetinjskog da se vratimo Bogu Ljubavi, da se vratimo jedni drugima u ljubavi, bez obzira kakvih opredeljenja bili u Crnoj Gori: vjerskih,nacionalnih, političkih i drugih. Da se vratimo uzajamnosti, bratskoj slozi i slobodi”, kazao je Amfilohije.

On je naveo da je to ono što je suštinsko, što i danas poručuje.

Anfilohije je zamolio one koji su na vlasti da pod hitno oslobode “nevinog Episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu ove diobe i ova sukobljavanja koja su u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva”.

“Osjećam kao njegov naslednik obavezu u ime njegovo, cjelivajući njegove mošti, da pozovem na bratsku ljubav sve koliko nas ima, kako bi zavladala ljubav u Crnoj Gori, ona za koju se žrtvovao sveti Petar cetinjski, sveti Jovan Vladimir zetski kralj mučenik a isto tako sveti Jovan Krstitelj, čiju ruku ovdje cjelivamo, a i sam Gospod Hristos, čiji dio Časnog krsta ovjdje imamo, koji je raspet iz ljubavi prema svakom ljudskom biću i prema svakom stvorenju”, poručio je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, to je ono što je nasušna potreba u ovom trenutku.

“Ako neko ima da da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsjedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude Mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen”, kazao je Amfilohije.

On je dodao da neće “biti prvi mitropolit koji je suđen”.

“I onaj 1945. sa stotinu dvadeset sveštenika je ubijen, i njegov naslednik je 11 godina osuđen, optuživan da je protiv države, da sarađuje sa neprijateljima države, sa Zapadom i sa Evropom… I njihov naslednik Danilo, takođe je gonjen, zbog toga što je branio da se ne ruši crkva na Lovćenu i da se time oburdava i Lovćen i Crna Gora. I kamenovan je ovdje 1991. godine zato što je mene izabrao i predložio za svoga naslednika”, naveo je Amfilohije.

On je rekao da su mitropoliti crnogorski to nosili, naročito u ovo poslednje vrijeme.

“Molim sve, ako neko treba da bude suđen za to što se događa u Crnoj Gori i za zbivanje naroda u Crnoj Gori, onda treba prije svega mene da sude. Ja sam spreman da izađem na sud i da, ako treba, budem i osuđen i pet, i deset godina, i koliko god treba”, kazao je Amfilohije.

On je naveo da je ustoličen, besjedeći odavde, i pred srpskim Patrijarhom, i pred ondašnjim predstavnicima koji su i sadašnji predstavnici države Crne Gore, rekao da je došao da miri, ne samo žive među sobom nego i da miri žive sa mrtvima i mrtve da mirim među sobom.

“I trudio sam se koliko imam moći i snage ovih trideset godina upravo u tom pravcu: da prizivam taj mir Božiji, bratski mir, među Crnogorce, među sav ovaj narod da bi se prebrodile te nesrećne naše diobe, koje su nam svojstvene i koje se nastavljaju ovakvim ponašanjem”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da zato moli i sadašnju vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda.

“A u isto vrijeme, molimo i narod da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo, cjelivajući mošti Svetoga Petra, pomiritelja i iscjelitelja, i Svetoga Vasilija Ostroškoga, da se objedinimo u bratskoj ljubavi i zajednici, sa svim razlikama koje su nam svojstvene. To je moja molba, da ne kažem i moj zahtjev i potreba”, poručio je Amfilohije.

On je naveo da se obraća i narodu da zna da je Crkva bila i ostala sa njim. “I zato su i ove litije koje su bile kod nas, koje neki proglašavaju da su političke”.

Amfilohije je rekao da litije nemaju veze sa politikanstvom, već su to litije naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati ćivotu Svetoga Petra i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga i da hodi njihovim putem”

“To je ono što je najbitnije u svemu ovome i zato je neophodno da se i mi svi, bez obzira gdje se nalazimo i kome pripadamo, vratimo tom Božijem putu – putu Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga. To je moja molitva, moj zahtjev, moj blagoslov svima u Crnoj Gori. A uvjeren sam da je to i blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga”, poručio je Amfilohije.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...