fbpx
Naslovnica MINA Business Raste tražnja građana i privrede za kreditima

Raste tražnja građana i privrede za kreditima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tražnja stanovništva i privrede za kreditima porasla je u drugom kvartalu ove godine zbog povećane finansijske potrebe za refinansiranjem dugova, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U bankama smatraju da je tražnja stanovništva i dalje pod jakim uticajem pogoršane ekonomske situacije izazvane dominantno pandemijom koronavirusa, piše Pobjeda.

Osim zbog refinansiranja, građani su kredite tražili radi nabavke trajnih potrošnih dobara i kupovine nepokretnosti.

“U trećem kvartalu očekuje se dalji rast tražnje stanovništva za kreditima. U smjeru pada tražnje mogle bi djelovati niže zarade i smanjenje zaposlenosti, lošija situacija na tržištu nekretnina, kao i povećanje kreditiranja stanovništva od nebankarskih institucija”, navodi se u izvještaju CBCG o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u drugom kvartalu.

U drugom kvartalu ublaženi su kreditni standardi za stanovništvo, pa su građani lakše dobijali potrošačke i druge kredite, izuzev stambenih.

Dio bankarskog sektora očekuje da će standardi biti pooštreni u trećem kvartalu, prvenstveno zbog većih troškova izvora sredstava, povećanja nenaplativosti potraživanja, većeg rizika zahtijevanog kolaterala i smanjena spremnost banaka na preuzimanje rizika.

“Rezultati ankete pokazuju da će konkurencija nastaviti da djeluje u smjeru ublažavanja kreditnih standarda za stanovništvo i u trećem kvartalu. Banke očekuju da bi moglo doći do poboljšanja ekonomske situacije u narednom periodu, što će se pozitivno odraziti na percepciju rizika i kretanje standarda prilikom odobravanja kredita stanovništvu”, konstatuje se u izvještaju CBCG.

Bankari smatraju da će u trećem kvartalu nastaviti da raste i tražnja privrede za kratkoročnim i dugoročnim kreditima, zbog finansijskih potreba preduzeća i to najvećim dijelom za ulaganja u obrtna sredstva, restrukturiranje dugova, te kapitalne investicije.

“Rast nenaplativosti potraživanja, blago povećanje rizika zahtijevanog kolaterala i blago smanjenje spremnosti na preuzimanje rizika mogli bi u narednom kvartalu djelovati u smjeru pooštravanja kreditnih standarda za privredu”, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, očekuje se da do kredita lakše dođu mikro, mala i srednja preduzeća.

“Biće nastavljeno ublažavanje kreditnih uslova privredi po pitanju smanjenja kamatnih marži. Ne očekuje se uticaj ročnosti na promjene kreditnih uslova”, dodaje se u izvještaju.

Preduzeća su u drugom kvartalu više tražila kratkoročne kredite, dok je evidentirano malo smanjenje tražnje za dugoročnim pozajmicama.

U odnosu na prva tri mjeseca ove godine, u drugom kvartalu je povećan broj odbijenih zahtjeva za odobravanje kredita mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije