fbpx
Naslovnica MINA Business Neophodna efikasna i održiva rješenja

Neophodna efikasna i održiva rješenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnoj Gori je potrebno održivo i efikasno rješenje problema ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i dodao da je neophodno odbaciti način razmišljanja prema kojem je privatni važniji od interesa građana.

On je kazao da je prethodna uprava TE i pljevaljskog Rudnika uglja učinila sve što je mogla da stanovnici Pljevalja izgube posao i da Crna Gora postane zavisna od uvoza električne energije.

“Preuzeli su obavezu da obezbijede grijanje grada i eliminišu lokalno zagađenje vazduha, ali to nijesu uradili 30 godina. Preuzeli su obavezu da obave ekološku rekonstrukciju do isteka 20 hiljada radnih sati TE od 2018. godine, ali ni to nijesu uradili. Preuzeli su obavezu da će uredno otkopavati ugalj i osigurati snadbjevanje elektrane ugljem, što tkođe nijesu uradili”, precizirao je Medojević u saopštenju.

On je podsjetio da je prethodna uprava potrošila radne sate TE do novembra prošle godine, kao i da je rješenje za njenu ekološku rekonstrukciju bilo apsolutno neprihvatljivo u finansijskom, tehnološkom, energetskom i ekološkom pogledu.

Medojević je dodao da je TE, što se propisa tiče, zatvorena u novembru i da sada radi ilegalno, odnosno na štetu procesa evropskih integracija Crne Gore.

On smatra da je malo vjerovatno da će Crna Gora dobiti saglasnost EU i ostalih partnera sa regionalnog tržišta da TE radi još neko vrijeme.

“Naša koalicija želi stvarnu integraciju u EU, a ne praznu priču koju je prosipao prethodni režim. Mi želimo stvarno poštovanje međunarodnih ugovora. Ne želimo da zamajavamo ljude u Pljevljima sa radnim mjestima koja se ne mogu održati. Promijenile su se međunarodne okolnosti u vezi klimatskih promjena”, poručio je Medojević.

On smatra da niko neće izaći u susret Crnoj Gori i odobriti nastavak korišćenja TE samo zato da bi se nastavilo sa sagorijevanjem uglja.

Medojević je kazao da ne može da prihvati da domaći stručnjaci nijesu u stanju da nađu bolja rješenja od prevare koju je smislila prethodna uprava.

“Neću da prihvatim da ne znamo ništa bolje nego da prihvatimo istu varijantu korupcije za koju je i Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo krivične prijave, a koja je i mnogo veća i gora od toga. Nećemo valjda dočekati da sjutra neka druga vlast na nas pokazuje kao što mi sad pokazujemo na ove što su ovo sve zakuvali”, rekao je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije