fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: Privredna komora nije mjesto za političke borbe

Žugić: Privredna komora nije mjesto za političke borbe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novoizabrani predsjednik Privredne komore (PKCG) Vojin Žugić saopštio je da je ostavku na tu funkciju podnio jer ne prihvata da ta institucija postane mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa.

On je funkciju trebalo da preuzme 1. septembra, ali će tada v.d. predsjednica postati potpredsjednica Nina Drakić.

Žugić, koji je i vlasnik kompanije Stadion, je u izjavi dostavljenoj Vijestima kazao da je, nakon sagledavanja postojećeg stanja, a u želji da se sačuva i homogenizuje ta asocijacija koja traje skoro 100 godina, donio odluku da podnese ostavku na mjesto predsjednika PKCG.

On je kazao da je PKCG asocijacija crnogorskih privrednika, formirana sa jasnom željom i ciljem da štiti njihove interese, radi na stvaranju i jačanju poslovnog ambijenta, razvoju privrednih potencijala Crne Gore i unapređenju saradnje na regionalnom i međunarodnom planu.

U cilju zajedničkog “trasiranja” pravaca razvoja i stvaranja sistemskog, institucionalnog i poslovnog ambijenta, nužan preduslov je uspostavljanje partnerske saradnje sa Vladom, njenim organima i institucijama.

“Nažalost, izbor predsjednika PKCG i njen postojeći status iskorišćen je kao teren za dnevno-političke borbe i stvaranje interesnih sfera i uticaja, što svakako ne može koristiti ni privrednicima, ni asocijaciji, a nije u interesu ni nosilaca izvršne vlasti, ni opozicionih struktura. Siguran sam da se budućnost Privredne komore, kao i budućnost Crne Gore, ne može graditi na podjelama, animozitetima i željama da se jedna ideja ili stav proglase dominantnim, a da se onaj koji misli drugačije ili kritički preispituje ono što je proglašeno “superiornim” smatra protivnikom i oportunistom”, naveo je Žugić.

On je naveo da je poslovni uspjeh koji je napravila njegova kompanija Stadion, rezultat dugogodišnjeg napornog i mukotrpnog rada – njegovog, njegove porodice i zaposlenih.

“Veoma sam razočaran nastojanjem da se moj poslovni uspjeh i angažman i u privredi i u PKCG proglasi rezultatom nedozvoljenih uticaja političkih grupacija ili interesnih sfera, te da se na taj način baci sjenka na moju želju i nastojanja da Komoru organizujem i vodim na profesionalan i efikasan način i omogućim ostvarenje njene misije i ciljeva”, poručio je Žugić.

On je rekao da kvalifikacije o njegovoj pripadnosti “tvrdim i mekim strujama” različitih političkih partija smatra politikanstvom, sa jasnim ciljem da se napravi medijsko spinovanje i ostvare neprimjereni uticaji na nešto što, po prirodi stvari, treba držati van dometa dnevne politike.

“Moja kandidatura za predsjednika PKCG nastala je kao rezultat želje da doprinesem razvoju ove asocijacije, unaprijedim i afirmišem interese privrednika i time doprinesem društvenom i ekonomskom razvoju države”, saopštio je Žugić.

On je dodao da izbor za predsjednika Komore doživljava kao uobičajenu aktivnost koja mora biti izraz slobodne volje njenih članova, a ne kao mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa koji suštinski nijesu u vezi sa ciljem i svrhom postojanja Komore.

“Imajući u vidu da je aktuelnim političkim i medijskim spekulacijama došlo do podjele u redovima članova Komore, a da je moja želja da se sačuva jedinstvo i da se ona institucionalno ojača i još snažnije poveže sa privredom i komorskim asocijacijama u regionu i šire, obavijestio sam Skupštinu Komore da u ovakvim uslovima ne mogu i ne želim da preuzmem funkciju predsjednika Komore”, poručio je Žugić.

On se zahvalio članovima Komore na povjerenju koje su mu ukazali izborom na tu funkciju i zamolio za razumijevanje takvog njegovog poteza, smatrajući da je on u funkciji zaštite interesa PKCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije