fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabiji promet Aerodroma Tivat

Slabiji promet Aerodroma Tivat

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Aerodrom Tivat u junu je zabilježio slabiji promet nego u istom periodu prošle godine, dok rezultat iz prve polovine ove godine nije dostigao ni polovinu onog iz uporednog perioda 2019. godine.

To je, kako pišu Vijesti, posljedica činjenice da je Tivat ove godine izgubio letove s tri od svoja najbitnija četiri tržišta – Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, a koliki je to udarac za poslovanje najbolje pokazuje podatak da je tivatski aerodrom u junu imao samo 84,02 hiljade putnika, četiri odsto manje nego u junu prošle godine.

Aktuelna situacija djeluje još katastrofalnije kada se ima u vidu podatak da je u junu rekordne 2019. Aerodrom Tivat imao promet od čak 215,12 hiljade putnika, što znači da u istom mjesecu ove godine ta vazdušna luka imala 2,5 puta lošiji učinak.

Napori poslovodstva Aerodroma Crne Gore da dovođenjem drugih kompanija poput Turkish Airlinesa, kojem su dozvolili da otvori sezonske letove za Tivat pored svakodnevnih redovnih letova koja ta kompanija već ima iz Istanbula za Podgoricu, kao i povećanje broja letova iz zapadne i sjeverne Evrope u odnosu na prošlu godinu, nijesu ni izbliza bili dovoljni da nadoknade gubitak samo ukrajinskog tržišta.

Iz Ukrajine je prošle godine za Tivat letjelo čak pet prevoznika koji su iz te države svakodnevno obavljali i do sedam letova iz ukupno pet ukrajinskih gradova, pa je više nego jasno koliko je ove sezone aerodrom Tivat izgubio zbog rata u toj državi.

Na tom aerodromu je u junu ostvareno ukupno 1,26 hiljada operacija polijetanja
i slijetanja vazduhoplova, što je za simbolične dvije operacije više nego u istom mjescu prošle godine, ali i za skoro hiljadu operacija manje nego u junu 2019. kada je tivatski aerodrom imao ukupno 2,24 hiljade polijetanja i slijetanja.

Za pola ove godine ukupan fizički obim prometa na aerodromu u Tivtu iznosi 194,86 hiljada putnika, što je tek 44,8 odsto rezultata iz rekordne 2019. kada je za šest mjeseci opslužio ukupno 434,63 hiljade putnika.

Za pola ove godine aerodrom Tivat je ostvario tek 22,9 odsto ukupnog prošlogodišnjeg prometa koji je iznosio 667,2 hiljade putnika. Po tome kako sada izgledaju stvari, aerodrom Tivat će biti jedini među deset najvećih vazdušnih luka na prostoru bivše Jugoslavije koji će ove godine zabilježiti pad prometa u odnosu na prošlu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije