fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan Sporazum vrijedan preko 22 miliona EUR

Potpisan Sporazum vrijedan preko 22 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i konzorcijuma koji čine danilovgradski Mezon, budvanski Electro Team i nikšićki Ramel, potpisali su okvirni sporazum, vrijedan 22,4 miliona EUR.

Iz CEDIS-a je objašnjeno da se okvirni sporazum potpisuje na dvije godine za potrebe projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže u Crnoj Gori.

Izvršni direktor CEDIS-a, Zoran Đukanović, saopštio je da će se kroz projekat od naredne do 2021. godine adaptirati 480 kilometara srednjenaponske mreže, koju čini oko 13 odsto srednjenaponske nadzemne mreže i oko osam hiljada stubnih mjesta.

“U okviru niskonaponske mreže biće adaptirano 990 kilometara mreže i oko 28 hiljada stubnih mjesta. Značajan dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru”, rekao je Đukanović.

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže dio su Plana investicija od naredne do 2021. godine, kojim je predviđena realizacija investicionih projekata u iznosu od 81,6 miliona EUR.

Projekat, prema riječima Đukanovića, predstavlja nastavak intenzivnih investicionih aktivnosti koje je CEDIS sprovodio u prethodnom periodu.

On je podsjetio da se u niskonaponsku mrežu širom Crne Gore u značajnoj mjeri ulagalo kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, u koji je do sada investirano preko 100 miliona EUR.

“Osim ugradnje brojila, CEDIS je tokom prethodne dvije godine u primarnu i sekundarnu mrežu uložio oko 25 miliona EUR u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom”, kazao je Đukanović.

On je saopštio da je posebno zadovoljan što takav projekat realizuju kompanije iz Crne Gore, čime se osim primarnog cilja, koji podrazumijeva pouzdanije i kvalitetnije napajanje, daje značajan zamah crnogorskoj privredi. Đukanović je dodao i da je uvjeren da će taj projekat samo potvrditi njihovu sposobnost za postizanje visokih kvalitativnih standarda.

Predstavnik konzorcijuma, Nikola Kovačević, kazao je da je pred firmama Mezon, Electro Team i Ramel složen zadatak, ali da je uvjeren da će se sve aktivnosti realizovati na najkvalitetniji način.

Iz CEDIS-a su kazali da će se realizacijom projekta obezbijediti pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

CEDIS je, kako su naveli, već krenuo sa realizacijom takozvanog pilot projekta koji podrazumijeva adaptaciju deset kilovoltnog (kV) dalekovoda Podgorica iz Podanja, čime će biti testirani ključni segmenti projekta.

“Naša kompanija je u prethodnom periodu izdvojila i dodatnih četiri miliona EUR za revitalizaciju srednjenaponske mreže i raspisala javni poziv za nabavku radova za potrebe drugog projekta revitalizacije srednjenaponske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Otvaranje ponuda zakazano je za januar.

Najčitanije