fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNorthstar tražio raskid ugovor za gradnju hotela na Luštici

Northstar tražio raskid ugovor za gradnju hotela na Luštici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Northstar dostavila je Vladi obavještenje o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici za gradnju hotela Ritz-Carlton, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je na sjednici Vlade kazao da se radi o projektu gradnje hotela Ritz-Carlton od, u ovom trenutku, kuvajtske vladajuće familije, a u početku je to bilo drugačije.

Ugovor je potpisan prije 13 godina, a stupio je na snagu prije deset godina.

Damjanović je objasnio da je Ministarstvu finansija 22. jula dostavljen dopis kompanije Northstar kojim obavještavaju Vladu o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta.

”Oni su negdje najavili da su se obraćali tokom prošle godine u više navrata bivšoj administraciji, koja ih nije udostojila sastanka kako bi razgovarali o problemima koji postoje u realizaciji projekta”, poručio je Damjanović.

On je kazao da su istog momenta napravili tim i konsultacije i u odgovoru od 12. avgusta pozvali predstavnike i vlasnike Northstar-a da se u direktnom dogovoru vidi šta su problemi i eventualno pokuša naći rješenje u korist interesa Crne Gore, turizma i investitora.

„Dobili smo odgovor 22. avgusta gdje oni pozivaju predstavnike Vlade da se van Crne Gore održe razgovori o tom problemu, i to u Parizu ili Londonu. Mi smo, novim dopisom od 29. avgusta, insistirali da se razgovori održe u Crnoj Gori, zemlji investicije“, rekao je Damjanović.

Predstavnici kompanije su ih 5. septembra ponovo pozvali da van Crne Gore razgovaraju o tom problemu.

„Mi smo ponovo napravili dopis gdje tražimo komunikaciju direktno sa investitorima, bez posrednika, i pozvali smo ih da dođu u Crnu Goru i direktno sa Vladom razgovaraju o problemu, da čujemo međusobne argumente”, naveo je Damjanović.

On je poručio da je crnogorska Vlada spremna da učini sve, štiteći u punom smislu interese države, da se u direktnoj komunikaciji otklone neke stvari i da se nađe model da se investicija realizuje transparentno.

“Krajnji rok je 23. septembar, a do tada očekujem direktnu komunikaciju Vlade i vlasnika. Ako pregovori ne uspiju, a ja se nadam da će uspjeti na dobrobit Crne Gore i investitora, mi ćemo naći način da kao Vlada zaštitimo naše interese, za razliku od svih drugih koji su 13 godina uzrokovali da do ovog postupka dođe”, poručio je Damjanović.

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, poručio je da je cilj da se ta investicija, ako može, realizuje.

„Radi se o ogoromnoj investiciji za crnogorske prilike i mi ćemo pokušati da sve ono što su bili naslijeđeni problemi iz prethodnog perioda i neispunjene obaveze, da na neki način damo garancije da ćemo ih završiti“, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije