fbpx
10 C
Podgorica
December 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessDio imovine Simon Voyagea ponuđena za 920 hiljada EUR

Dio imovine Simon Voyagea ponuđena za 920 hiljada EUR

Berane, (MINA-BUSINESS) – Stečajni upravnik beranskog autoprevoznog preduzeća Simon Voyage, Lado Šekularac, oglasio je prodaju dijela imovine te kompanije u stečaju, po početnoj cijeni od 920 hiljada EUR.

Na prodaju je, prema pozivu za prikupljanje ponuda, ponuđen objekat autobuske stanice sa pripadajućim zemljištem i pokretnom imovinom. U oglasu je navedeno i da procijenjena vrijednost te imovine iznosi 930,4 hiljade EUR, prenosi portal RTCG.

Pravo učešešća imaju svi građani i preduzeća koji Privrednom sudu do 12. decembra dostave ponude, čije je otvaranje planirano dva dana kasnije.

“Stečajni upravnik zdržava pravo da ne prihvati ni jednu prispjelu ponudu ukoliko ponuđene cijene budu odstupale od početne, odnosno ako budu niže od nje. U slučaju da ponuđači ponude iste cijene, stečajni upravnik će im dati mogućnost da u razumnom roku daju dodatne ponude ili će prodaju proglasiti bezuspješnom”, navodi se u oglasu.

Na prodaju nije dato zemljište sa objektima u naselju Rudeš, gdje je nekada bio poslovni krug kompanije sa garažama, kao ni fabrika peškira u selu Bor kod Petnjice, koji su dio cjelokupne stečajen mase.

Fabrika peškira na Boru ušla je u stečajnu masu kada je utvrđeno da je bivši vlasnik kompanije Mehmed Adrović izgradio u svom selu od novca koji je pripadao kompaniji Simon Voyage.

U prethodnim oglasima za prodaju, kojih je ukupno bilo šest za godinu, na prodaju je bila data cjelokupna imovina. Ta imovina je na kraju bila, navodno, prodata privatnoj kompaniji Viktorija ekspres za 710 hiljada EUR, ali je, poslije dešavanja u Privrednom sudu, kada je uhapšen i raniji stečajni upravnik ove kompanije, novi stečajni upravnik poništio kako bi, kako je tada rekao, ostvario veću cijenu.

Stečaj u najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države uveden je u aprilu prošle godine, nakon što su radnici godinu štrajkovali i tražili da im se isplate zarade i druga potraživanja za pune dvije godine.

Zbog neisplaćenih potraživanja na osnovu prodatih karata na biletarnici autobuske stanice, protestovali su i prevoznici iz Crne Gore i Srbije, koji su do tada koristili stanične usluge, a njihovo potraživanje se kreće od 250 do 300 hiljada EUR.

Bivši radnici Simon Voyagea tvrde da bi se radovali ako bi autobusku stanicu, u kojoj je parkirano desetak ispravnih autobusa, kupio neko ko bi je odmah aktivirao, a oni se vratili i počeli da voze makar na lokalnim linijama, prema susjednim gardovima.

Autobuski kolaps na ulicama u blizini autobuske stanice traje već više od dvije godine, a nedavno su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno Direkcije za drumski saobraćaj, o tome razgovarali rukovodstvom Opštine Berane. Tada je poručeno da će problem biti ubrzo riješen.

Beransko autoprevozno preduzeće Simon Voyage nastalo je od nekadašnjeg Jugoprevoza, odnosno Ivangradprevoza. Poslije zapadanja u krizu, 2004. godine uveden je prvi stečaj i preduzeće godinu kasnije prodato mješovitoj firmi Simon Voyage.

Ta firma je odmah rasprodala kamionski vozni park i samo od toga povratila sva uložena sredstva. Nastavila je da radi sa 100 radnika, a onda i ona počela da posustaje i ukida linije, kada su prije dvije i po godine radnici i počeli štrajk.

U Specijalnom tužilaštvu vodi se istraga protiv bivšeg vlasnika Simon Voyagea, Mehmeda Adrovića, zbog zloupotrebe slzužbenog položaja i faslifikovanja potpisa. Krivičnu prijavu je prošle godine podnio njegov dotadašnji partner iz Luksemburga, Simon Bernard.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zeljezara

Teško ocijeniti ekonomsku opravdanost odluke o kupovini Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U ovom trenutku je teško ocijeniti ekonomsku opravdanost odluke Elektroprivrede (EPCG)...