fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora prošle godine ostvarila najveći ekonomski rast u Evropi

Crna Gora prošle godine ostvarila najveći ekonomski rast u Evropi

London, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je prošle godine ostvarila najveći ekonomski rast u Evropi, uspjela da konsoliduje javne finansije i u posljednjim mjesecima generiše suficit, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić na Investicionom samitu predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Londonu.

„Kao rezultat dobrog – domaćinskog upravljanja, Crna Gora je u prethodnoj godini uspjela da konsoliduje javne finansije i u posljednjim mjesecima generiše suficit, uz transparentan programski budžet koji građanima omogućava uvid u svakom trenutku”, rekao je Krivokapić.

On je na samitu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao da je istovremeno, hedžing aranžmanom sa četiri banke, Crna Gora devizni rizik od kredita za autoput svela na izvjesniju sigurnost.

“Politika nulte tolerancije na korupciju, koju sprovodi Vlada, doprinijela je da Crna Gora prema najnovijem indeksu demokratije za prošlu godinu više nije svrstana u kategoriju hibridnih režima“, saopštio je Krivokapić.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da rezultati ostvareni u evropskoj integraciji, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala, čemu su potvrda ne samo akcija zaplijene kokaina, sprovedena u saradnji sa međunarodnim partnerima, već posebno ona koju su crnogorske institucije realizovale u januaru, po ocjeni Krivokapića, doprinose percepciji Crne Gore kao sigurne investicione destinacije.

Krivokapić se osvrnuo i na program Evropa sad, koji pored obezbjeđivanja najmanjeg opterećenja za poslodavce kada su pitanju doprinosi, skraćivanjem administrativnih procedura utiče na poboljšanje poslovnog okruženja.

U kontekstu saobraćajnog povezivanja, Krivokapić je potencirao značaj koji za regionalno povezivanje ima nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare. Bitni saobraćajni prioriteti su i Jadransko-jonski autoput, kao značajna spona koja će povezati članice NATO-a, od Italije do Turske, kao i rekonstrukcija puta Podgorica-Sarajevo preko Šćepan Polja.

Krivokapić je, govoreći o energetici, istakao potencijale Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora energije, gdje se izdvajaju potencijali Luke Bar, naročito kada je u pitanju tečni gas.

„Privodimo kraju zakon o održivoj energetici koji će biti dobar temelj za buduće aktivnosti na tom polju”, kazao je Krivokapić, dodajući velike i raznovrsne potencijale Crne Gore kada je riječ o turizmu.

Krivokapić je, u pogledu digitalizacije, rekao da je jedan od ključnih stubova Vlade digitalna transformacija. Namjera je da se, kako je kazao, kroz novoformirani Fond za inovacije, spriječi iseljavanje mladih ljudi iz Crne Gore.

Pozdravljajući premijere zemalja Zapadnog Balkana, predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso, koja je otvorila samit, istakla je značaj regionalne saradnje i mjesta koje ovaj region ima u Evropi.

Ona je posebno ukazala na aktuelnost trenutka za promovisanje regionalne saradnje kako bi se očuvala regionalna stabilnost i osigurao ekonomski napredak regiona. U kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini, osudila je rusku invaziju uz izraze saosjećanja sa onima koji su izgubili svoje najbliže.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi, podvukao je potrebu daljeg jačanja evropske perspektive Zapadnog Balkana, čija bezbjednost i sigurnost nikada nije bila toliko značajna kao danas, istakavši da su sve zemlje koje pregovaraju o pristupanju EU zabilježile napredak. On je ukazao i na osnovne projekte koje EU u partnerstvu sa EBRD sprovodi u zemljama regiona.

Učesnici samita predstavili su investicione potencijale svojih zemalja, uz osvrt na osnovne makroekonomske pokazatelje i ključne projekte u oblasti saobraćajnog povezivanja, energetike (zelene agende i obnovljivih izvora), turizma, digitalizacije, kako od individualnog tako i od regionalnog značaja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije