fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ima velike potencijale da proizvede više energije

Crna Gora ima velike potencijale da proizvede više energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, u poređenju sa veličinom zemlje, ima velike potencijale da proizvede više energije u odnosu na sopstvenu potrošnju, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), Marko Perunović.

Iz MKI je saopšteno da su se članovi delegacije tog resora, koja će sjutra u Bakuu učestvovati na ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora, sastali sa predstavnicima Državne naftne kompanije Azerbajdžana (SOCAR).

Perunović je naveo da mu je žao zbog otkazivanja ranije najavljenog učešća resornog ministra Mladena Bojanića, uslijed ranije preuzetih obaveza, i da se nada i očekuje da će uskoro biti prilike i za njegovu posjetu.

“On je upoznao predstavnike SOCAR-a da Crna Gora u poređenju sa veličinom zemlje ima velike potencijale da proizvede više energije u odnosu na sopstvenu potrošnju”, kaže se u saopštenju.

Međutim, kako je naveo, 40 do 50 odsto ukupne proizvodnje se bazira termoelektrani u Pljevljima.

Perunović je istakao da je Crna Gora snažno fokusirana na zelenu tranziciju i da je prioritet napuštanje upotrebe fosilnih goriva u narednih nekoliko decenija i prelazak na obnovljive izvore i najbolje načine kojima se može obezbijediti stabilnost energetskog sistema.

„Iako bogati solarnom i energijom vjetra, potrebna je stabilna proizvodnja, zbog čega je Crna Gora snažno posvećena projeku jadransko-jonskog gasnog koridora”, dodaje se u saopštenju.

Perunović je, kako je saopšteno, izrazio spremnost da se razgovara i sa azerbejdžanskom Vladom i predstavnicima SOCAR-a o modalitetu zajedničkog ulaganja ili koncesije, budući da se radi o prevelikom ulaganju za Crnu Goru i projektu za koji nedostaje iskustva koji partneri iz Azerbejdžana nesumnjivo posjeduju.

Direktor Uprave za ugljovodonike Marko Adžić upoznao je predstavnike SOCAR-a sa istraživanjem nafte i gasa na crnogorskom podmorju, kroz ugovore sa italijansko-ruskom kompanijom “Eni i Novatek” i grčkom kompanijom Energean, i dosadašnjim rezultatima.

Prvi potpredsjednik SOCAR-a Elšad Nasirov istakao je da će upravo na ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora govoriti detaljnije o perspektivama izgradnje jadransko jonskog koridora.

“Informisao je da je Azerbejdđan od prošle godine stabilan snabdijevač gasom zemalja Evrope i da se nada da će se stvoriti formalne pretpostavke za realizaciju projekta jadransko jonskog koridora, ali da to u potpunosti ne zavisi od njihove strane nego i od zemalja kroz koje pomenuti gasovod prolazi”, kaže se u saopštenju.

Oni su, kako je saopšteno iz MKI, ponudili i pomoć kroz svoje iskustvo i angažovanje azerbejdžanskih eksperata za oblasti istraživanja uslova i izgradnje gasovoda, kao i spremnost na dalje razgovore o modalitetima saradnje.

“Nakon sastanka sa predstavnicima SOCAR-a, delegacija na čelu sa Perunovićem je posjetila Kancelariju Crne Gore u Azerbejdžanu i konzulat Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom Vugarom Alijevim”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije