fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 82 USD

Cijene nafte blizu 82 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 82 USD, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u ponedjeljak i iznosila je 81,67 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 2,01 USD.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo pod 77,69 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovanje u plusu 2,21 USD, prenosi SEEbiz.

Na početku sedmice raspoloženje na tržištima obilježila je procjena analitičara Goldman Sachsa da će zbog solidne potražnje transportnog sektora tokom ljeta tržište u trećem tromjesečju bilježiti deficit od 1,3 miliona barela dnevno, uprkos jakom dolaru i mogućoj odgodi sniženja kamatnih stopa.

Pažnja se zato preusmjerila na završetak sjednice američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) koja će objaviti odluku o kamatnim stopama i naznačiti smjer monetarne politike u narednim mjesecima.

Trgovci su oprezni i uoči objave novih makroekonomskih podataka iz Kine.

“Na cijene nafte mogli bi nepovoljno uticati i podaci i inflaciji u Kini”, objasnio je analitičar OANDA-e, Kelvin Wong.

On je objasnio da ako kineski indeks proizvođačkih cijena pokaže da su se smanjile dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, to će značiti da rizik stvaranja deflacijske spirale nije otklonjen i da bi potražnja za naftom mogla oslabiti.

Deflacija može zakočiti potrošnju budući da firme i građani odgađaju kupovinu u očekivanju još nižih cijena. U takvim se uslovima ekonomska aktivnost smanjuje, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije