fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVećina Hrvata protiv uvođenja eura

Većina Hrvata protiv uvođenja eura

Zagreb, (MINA-BUSINESS) – Većina Hrvata je protiv uvođenja eura, na evropskom nivou ih najviše brinu imigracija i terorizam, a na nacionalnom nezaposlenost i ekonomska situacija, rezultati su jesenjeg istraživanja Eurobarometra.

Ovo istraživanje Evropske komisije (EK) takođe pokazuje i da je raste broj Hrvata koji imaju pozitivnu sliku o Evropskoj uniji (EU), dok opada broj onih s negativnim stavom.

Istraživanje za jesenji Eurobarometar sprovedeno je od 8. do 22. novembra u 28 zemalja članica EU, kao i u pet zemalja kandidata za ulazak u Uniju i u turskoj zajednici na Kipru, ali za njih nijesu objavljeni nikakvi rezultati u izveštaju.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, 56 odsto anketiranih građana u Hrvatskoj je protiv jedinstvene evropske valute, 40 odsto je za, dok je četiri odsto reklo da ne zna odgovor.

U odnosu na proljećni Eurobarometar, procenat podrške uvođenju eura u Hrvatskoj pao je šest odsto.

Najveću podršku euro ima u Sloveniji 86 odsto, zatim u Luksemburgu i Estoniji 85 odsto, Irskoj i Belgiji 84 odsto, dok najnižu ima u Češkoj 21 odsto, Velikoj Britaniji 28 odsto, Švedskoj 29 odsto i Danskoj 30 odsto.

Kao najveći problem s kojim se zemlja suočava, najviše Hrvata je navelo nezaposlenost, njih 43 odsto, zatim ekonomsku situaciju 28 odsto, a rast cijena i troškova života 27 odsto.

Problem nezaposlenosti je i na evropskom nivou na prvom mjestu za 23 odsto ispitanika, a slijedi rast cijena i imigracija.

Hrvati su među najpesimističnijima kada je u pitanju stanje nacionalne ekonomije, pri čemu 83 odsto anketiranih smatra je ono sasvim loše, a samo 16 odsto da je sasvim dobro.

Pesimističniji od Hrvata su samo Grci s obzirom da samo šest odsto vidi stanje nacionalne ekonomije kao sasvim dobro, dok čak 94 odsto samtra da je apsolutno loše.

Nešto manje pesimistični od Grka i Hrvata su Španci, Bugari, Italijani, Rumuni i Francuzi.

Na pitanje koje je najvažnije pitanje s kojim se EU trenuno suočava, najviše Hrvata, njih 48 odsto, zaokružilo je imigraciju, zatim terorizam 32 odsto i stanje javnih finansija u državama članicama 19 odsto.

Prosječno gledano, u 28 zemalja članica ispitanike takođe najviše brine imigracija 40 odsto i terorizam.

Potpuno pozitivnu sliku o EU ima 39 odsto Hrvata, neutralnu ima 42 odsto, a sasvim negativnu 18 odsto.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije