fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObezbijedili značajna sredstva i za projekte iz željezničkog saobraćaja

Obezbijedili značajna sredstva i za projekte iz željezničkog saobraćaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je pored finansijske podrške za projekat auto-puta, u prethodnom periodu, obezbijedila značajna finansijska sredstva i za određene, jako važne, projekte iz oblasti željezničkog saobraćaja, saopštila je ministarka saobraćaja, Maja Vukićević.

Ona se na sastanku ministara transporta o poboljšanoj multimodalnoj povezanosti za ozeljenjavanje transporta u zemljama dunavskog regiona sastala sa visokim predstavnikom DG MOVE.

Vukićević je govorila o administrativnim kretanjima u pravcu finalizovanja zakona o željeznicama koji je u najvećoj mjeri usklađen sa relevantnim propisima Evropske unije, koji se odnose na otvaranje tržišta, priznavanje stranih operatera, kao i na bližu saradnju domaćeg menadžmenta infrastrukture sa stranim upravama, a sve u cilju bolje i efikasnije organizacije u vezi sa prevozom tereta i putnika.

„Kada govorimo o prioritetima, među domaćim projektima, svakako da, u prvom redu, moram iznijeti informacije o statusu projekta auto-puta Bar-Boljare, odnosno o drugoj fazi ovog projekta, dionici Mateševo-Andrijevica. U toku je pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova. Projekat su podržale Evropska komisija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)“, navela je Vukićević.

Ona je rekla da je ulaganje u popravku željezničke pruge samo jedna od aktivnosti u vezi sa modernizacijom željeznice, dok ulaganjem u infrastrukturne kapacitete Luke Bar i u željezničku mrežu koja predstavlja zaleđe luke, očekuju dugoročno ostvarive, pozitivne efekte za Crnu Goru i za države koje se priključuju na našu prugu.

Koordinator Evropske komisije za koridor Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana, Marian-Jean Marinesku je naveo da Evropska komisija kontinuirano pruža punu podršku crnogorskim infrastrukturnim razvojnim projektima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Korać na vrhu liste strijelaca

Podgorica, (MINA) – Napadač bjelopoljskog Jedinstva Žarko Korać sa šest golova vodeći je na...