fbpx
23.1 C
Podgorica
August 13, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestMiljanić: Lokalne uprave jedno od žarišta korupcije

Miljanić: Lokalne uprave jedno od žarišta korupcije

Podgorica, (MINA) – Lokalne uprave su, nažalost, jedno od žarišta korupcije i to se ne može zanemarivati u narednim antikorupcijskim inicijativama Vlade Crne Gore, kazao je ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Miljanić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, to kazao na sastanku sa generalnim sekretarom Zajednice opština Refikom Bojadžićem i njegovim zamjenikom Sašom Šćekićem.

Navodi se da su teme sastanka bile izrada nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i pozicija lokalnih uprava kao jednog od segmenata društa koje je visokorizično za koruptivne radnje.

Miljanić je kazao da korupcija, kao rasprostranjena pojava na svim nivoima i u raznim segmentima crnogorskog društva, traži institucionalnu reakciju i institucionalni okvir koji će doprinijeti efikasnom suzbijanju te pošasti.

On je istakao da očekuju brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije u koji će pored predstavnika institucija izvršne vlasti ući i predstavnici sudstva, tužilaštava, relevantnih NVO i privrednih asocijacija.

“Lokalne uprave su, nažalost, jedno od žarišta korupcije i ta činjenica ne može se zanemarivati u narednim antikorupcijskim inicijativama 43. Vlade. Mi moramo djelovati sinhronizovano, represivno, ali i preventivno”, kazao je Miljanić.

Kako je saopšteno, predstavnici Zajednice opština informisali su Miljanića o modelu Akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou koji je izradila ta institucija, a na osnovu kojeg su opštine donosile sopstvene akcione planove za borbu protiv korupcije i vršile izvještavanje.

Bojadžić je kazao da je to funkcionisalo do kraja 2018. godine, iako je važenje Strategije za borbu protiv korupcije isteklo krajem 2014.

“Međutim, opštine su svoje aktivnosti na ovom planu bazirale na obavezama utvrđenim Pregovaračkim poglavljem 23 Pravosuđe i temeljna prava, zbog čega je Zajednica opština na osnovu te činjenice i izmijenjenih okolnosti i potreba izradila Model AP za borbu protiv korupcije za period 2017-2018.godina”, rekao je Bojadžić.

Šćekić je, kako se navodi, istakao na važnost koordinacije u djelovanju institucija čiji će predstavnici činiti Nacionalni savjet.

U saopštenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da je neophodno da u budućem Savjetu bude i predstavnik Zajednice opština.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorski odbojkaši sjutra protiv Islanda

Podgorica, (MINA) - Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore igraće sjutra u Kopavoguru protiv Islanda...