fbpx
NaslovnicaCrna GoraNaći način da se školska godina završi kako je započela

Naći način da se školska godina završi kako je započela

Podgorica, (MINA) – Sindikat prosvjete apelovao je na resornog ministra Miomira Vojinovića da nađe način da se tekuća školska godina, po pitanju vaspitača u produženim boravcima i asistenata u nastavi, završi onako kako je započela.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović je reagovao povodom informacije da škole “Savo Pejanović” i “21. maj” iz Podgorice, nijesu dobile saglasnost za određeni broj vaspitača, koji rade u produženom boravku, i broja asistenata, koji rade sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama.

“Naglašavamo da će to dovesti do problema i za djecu i za roditelje i za ustanove”, naveo je Božović u otvorenom pismu Ministarstvu prosvjete.

On je kazao da će produženi boravak najvjerovatnije biti ukinut nedavanjem saglasnosti vaspitačima za rad u produženom boravku.

Kako je rekao, tačno je da po članu 17 Zakona o osnovnom obrazovanju škole organizuju produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda u skladu sa svojim mogućnostima.

“Takođe, nedavanje saglasnosti za određeni broj asistenata u nastavi, koji od septembra rade sa djecom u školama, napraviće veliki problem djeci, roditeljima i nastavnicima”, kazao je Božović.

On je rekao da, kako su protekla tri mjeseca školske 2022/23. godine, nedopustivo je sada ukidati produžene boravke i smanjivati broj asistenata u nastavi u bilo kojoj školi.

“Zato apelujemo na ministra prosvjete da nađe način da ova školska godina po pitanju vaspitača u produženim boravcima i asistenata u nastavi završi onako kako je započela”, kaže se u saopštenju.

Sindikat je apelovao i da Ministarstvo prosvjete od juna naredne godine sagleda svoje finansijske i organizacione mogućnosti po ustanovama i na vrijeme donese odluku o produženim boravcima za narednu školsku godinu.

“Povodom informacije da je većina škola u Crnoj Gori ušla u grejnu sezonu bez zaliha energenata, apelujemo na ministra prosvjete da preko direktora ustanova urgentno reaguju, i svako od njih pristupi direktnom naručivanju određenih količina goriva dok se tenderska procedura ne završi”, rekao je Božović.

On je naveo da u Sindikatu zahtijevaju od ministra prosvjete da preispita da li je u administraciji Ministarstva bilo propusta prilikom raspisivanja tendera i ako jeste, da se oni koji su eventualno napravili propust, pozovu na odgovornost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se, u posljednja 24 sata, dogodilo 13 saobraćajnih...