fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaŠmit: Crna Gora najviše napredovala na evropskom putu

Šmit: Crna Gora najviše napredovala na evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je najviše napredovala na evropskom putu od svih država kandidata i potencijalnih kandidata, i to je značajno dostignuće, poručio je ambasador Švajcarske, Urs Šmit na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da su Kordić i Šmit danas razgovarali u online formatu, na kom su razmijenili mišljenja o napretku Crne Gore na putu evropske integracije, kao i bilateralnim odnosima dvije države.

Šmit je, kako se navodi, istakao da, iako Švajcarska nije dio Evropske unije (EU), obje države vezuju demokratske vrijednosti i zajednički ekonomski ciljevi.

Navodi se da je Šmit poručio da Crna Gora treba da nastavi sa reformama koje sprovodi u procesu evropske integracije ne samo zbog članstva u EU već prvenstveno radi dostizanja boljeg i prosperitetnijeg ekonomskog i demokratskog razvoja.

Šmit je kazao da Švajcarska kroz brojne regionalne projekte pruža podršku Crnoj Gori i prenio spremnost za bilateralnu podršku u narednom periodu u oblastima od zajedničkog interesa.

Kordić je, kako se navodi, ukazala da upravo evropska integracija Crne Gore ima transformativnu moć za sve demokratske i društvene promjene.

“I da posebno reforme u oblasti vladavine prava mogu doprinijeti razvoju povoljnije biznis klime i unapređenju ekonomskih parametara, što može dodatno osnažiti već dobru saradnju sa Švajcarskom kada su u pitanju investicije”, kaže se u saopštenju.

Kordić je rekla da je uvjerena da će nastavak efikasnog rada na ispunjavanju obaveza iz evropske agende koju je Crna Gora postavila sama sebi i dostizanje evropskih standarda u svim oblastima, preporučiti kao dobru destinaciju za ulaganja.

Govoreći o nedavnom Izvještaju Evropske komisije, Kordić je, kako se navodi, istakla da taj dokument predstavlja instrument monitoringa cijelog procesa i da pruža jasne smjernice na tehničkom i na političkom nivou.

“S krajnjim ciljem da svi kapaciteti u zemlji budu usmjereni na finalizaciju pregovaračkog procesa i pripremu za buduće članstvo u EU koje u većinskoj mjeri podržavaju građani Crne Gore”, dodala je Kordić.

Navodi se da su Kordić i Šmit razmijenili mišljenja i o stanju u oblasti vladavine prava saglasivši se da progres u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ima presudan značaj za dalji napredak u pregovorima.

Kordić je rekla da rezultati u oblasti vladavine prava, zbog svog uticaja na ukupni razvoj društva, predstavljaju srž pregovaračkog procesa sa EU i biće u fokusu Vlade u narednom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije