fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaFrancuska će insistirati na konkretnim koracima u pristupanju EU

Francuska će insistirati na konkretnim koracima u pristupanju EU

Podgorica, (MINA) – Zapadni Balkan biće u fokusu francuskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), kazao je amabsador te države u Crnoj Gori Kristijan Timonije, navodeći da će Francuska insistirati na konkretnim koracima u procesu pristupanja EU.

Kako je saopšteno iz Vlade, Timonije je danas razgovarao sa premijerom Zdravkom Krivokapićem koji ga je upoznao sa aktivnostima koje Vlada sprovodi u kontekstu ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24.

Navodi se da je Krivokapić istakao da Crna Gora namjerava da, tokom predsjedavanja Francuske EU, ispuni prelazna mjerila i prevede ih u završna.

Timonije je istakao da Francuska svoje predsjedavanje vidi kao formu davanja podsticaja zemljama kandidatama za članstvo u EU i da će, zahvaljujući ličnom zalaganju predsjednika Emanuela Makrona Zapadni Balkan biti u fokusu francuskog predsjedavanja.

„Francuska će, kako je kazao, insistirati na konkretnim koracima u procesu pristupanja EU, a ne na prostom debatovanju o ovim temama“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, Timonije je najavio pokretanje nekoliko projekata, među kojima će se isticati oni koji afirmišu ideje evropske pripadnosti.

Navodi se da je Timonije čestitao Krivokapiću na izglasavanju novog Tužilačkog savjeta i podršci u parlamentu za program „Evropa sad”.

Timonije je pozdravio i formiranje Koordinacionog tijela za praćenje spomenutog programa, naglasivši da će važni aspekti francuskog predsjedavanja biti posvećeni zaštiti životne sredine i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Krivokapić je, kako se navodi, apostrofirao važnost nove zaplijene narkotika u Crnoj Gori, istakavši obavezu tužilaštva da se odgovorno odnese prema tom slučaju.

On je kazao da ga ohrabruje efikasnost rada parlamenta koja je iskazana krajem prošle godine, i dodao da se nada da će biti nastavljena i u ovoj.

„Premijer je takođe istakao iskrenu otvorenost i zainteresovanost Crne Gore za francuske investicije“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...