fbpx
26.8 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSTelekom omogućio osnovcima da projektuju na savremenom 3D štampaču

Telekom omogućio osnovcima da projektuju na savremenom 3D štampaču

U podgoričkoj osnovnoj školi „Oktoih“ u toku je radionica 3D dizajniranja, modelovanja, i rada na savremenom 3D štampaču. Riječ je o projektu „3D učionica“, koji uz podršku Telekoma sprovodi Nevladino udruženje „Munja“.

Radionice se organizuju jednom sedmično, a sedamnaest učenika od četvrtog do sedmog razreda ove škole do polovine maja naučiće kako da od skice savremenog grada, onakvog kakvim ga zamišljaju, dođe do 3D štampanih figurica.

Za korišćenje 3D štampača učenike obučava predavač Miloš Radović, a predavanja su, napominju iz NVU „Munja“, nimalo slučajno počela na Svjetski dan igre.

„To je bio pravi momenat upravo zbog naše želje da upoznavanje djece sa novim tehnologijama realizujemo kroz igru Kideville koja je stigla iz Londona. Ona podrazumijeva projektovanje i izgradnju savremenog grada, gdje će učenici – od crteža do 3D štampanih figura – proći kroz cio poroces 3D modelovanja, dizajna, strategije, urbanog planiranja i timskog rada. Djeca će po svojim idejama graditi sve objekte koje bi jedan savremeni, jedinstveni, ekološki grad trebalo da ima, od škole, bolnice, parka do staklenika, vjetrenjača…“ – kazala je Tina Kuzman iz NVU „Munja“.

Kupovinu jednog 3D štampača za projekat „3D učionica“ Telekom je omogućio kroz program za društveno odgovorne ideje „Za svako dobro“, prepoznat zbog doprinosa obrazovanju mladih u STEM oblastima (Science, Technology, Engineering, Mathematics – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

„Obučavanjem za rad sa najsavremenijom tehnologijom u tom uzrastu učenici se pripremaju za izazove sjutrašnjice, kada će se u središtu ekonomskog razvoja naći inženjerstvo, programiranje i projektovanje. Crnogorski Telekom upravo zbog toga kontinuirano podržava i promoviše STEM oblasti i projekte kroz koje će se što veći broj mladih steći vještine neophodne za život i rad u 21. vijeku.“ – poručila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje.

Iako projekat traje tri i po mjeseca, 3D štampač će ostati u osnovnoj školi „Oktoih“, kako bi i ostali nastavnici i učenici prošli obuku kroz igru Kideville, i sa 3D tehnologijom se upoznali na kreativan način i kroz igru.

Kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

CEDIS

U srijedu isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu će bez napajanja električnom energijom ostati:  Podgorica - u...