fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSCerović: Danas kreiramo svijet novih mogućnosti

Cerović: Danas kreiramo svijet novih mogućnosti

Autorski tekst psihologa, komunikologa i poslovnog konsultanta Radoja Cerovića

Kakva je moć bila u jednom trenutku ljudske istorije ako ste mogli da pročitate onu jednu, dvije, maksimalno tri knjige do kojih ste za života mogli doći! Od tada, ljudska vrsta je otvarala vrata po vrata, i iza svih tih vrata – neslućene, nove mogućnosti. Mogućnosti saradnje, mogućnosti učenja, mogućnosti razmjene kultura…

Cijela ljudska istorija se svodi na postepeni, a onda sve brži razvoj sredstava za saradnju, komunikaciju i učenje. Sve ostale mogućnosti i svaki drugi napredak bio je samo posljedica tih procesa.

To je učinilo da od kompetitivne i agresivne vrste u kojoj je fizička snaga bila presudna, postanemo mnogo više skloni saradnji, empatiji, razumijevanju, timskom radu.

Humanizam, renesansa, prosvjetiteljstvo, industrijska revolucija… I evo nas, danas, na pragu, pred novim vratima.

Već danas možemo da odredimo kakva će biti budućnost; već danas kreiramo, tu na pragu, nove horizonte budućnosti. A u tim horizontima su – Internet stvari, virtuelna realnost, vještačka inteligencija, big data. Naravno tu su i nevjerovatne mogućnosti koje otvaraju biotehnologije i medicina, fizika novih materijala… Da li ćemo znati da iskoristimo te mogućnosti?

Hoćemo li umjeti da spojimo ponudu usluga nekoga na Aljasci sa potražnjom nekoga u Singapuru? Da povežemo eskperte iz Slovenije, sa programerima iz Indije i da ponudimo na mreži, cijelom svijetu neku novu uslugu ili proizvod. A sve to sjedeći u Bokeškoj ulici, ili možda šetajući kučka kroz Njegošev park.

„Mi smo malo tržište“, nekad se govorilo. Danas to više nema smisla. Svi smo na istom mjestu i sa sličnim startnim pozicijama, samo nas znanje razlikuje. Znanje i pristup globalnoj komunikaciji isto su čudo kao što je nekad, na početku ovog puta, bilo imati mogućnost čitanja knjiga.

Nevjerovatan potencijal i novi horizonti, ili mrak izolacije i nemoć neznanja. Hoćemo li znati da izaberemo? Da li ćemo shvatiti da nam je na dohvat ruke, u džepu, svekoliko ljudsko znanje?

Ili će nam biti dovoljno da posegnemo za tim istim džepom, da vidimo, na društvenim mrežama, šta je naš šef prekjuče ručao u restoranu sa taštom?

Dobrodošli u svijet novih mogućnosti.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...