fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 72 USD

Cijene nafte stabilne iznad 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 72 USD, balansirajući između smanjene proizvodnje zbog uragana Ida i saudijske najave sniženja cijena.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,64 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 69,33 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je pritislo obavještenje saudijske državne nafte kompanije Saudi Aramco kupcima da će u ugovorima s rokom isporuke u oktobru sniziti službene prodajne cijene (OSP) svih vrsta nafte koje se prodaju na njenom najvećem tržištu Aziji najmanje za dolar po barelu.

Sniženje je veće nego što su azijske rafinerije očekivale.

“Sniženje saudijskih OSP-ova za Aziju nakratko je pritislo cijene i tržište se oporavlja”, konstatovao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Saudijska najava nadovezala se na odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za po 400 hiljada barela dnevno.

“Cijene nafte vjerojatno će i dalje biti pod pritiskom budući da OPEC+ nastavlja s planiranim povećanjem proizvodnje iz mjeseca u mjesec, uprkos slabim podacima iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji potpiruju strah od usporavanja, a Saudijska Arabija želi da poveća udio u regionalnom tržištu”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Podršku cijenama pružile su i bojazni da će snabdijevanje u SAD-u ostati ograničeno i u idućim sedmicama zbog nakon gašenja proizvodnje zbog uragana Ida.

Još je obustavljena proizvodnja oko 1,7 miliona barela nafte i 56,3 miliona kubnih metara prirodnog gasa, pokazali su službeni podaci objavljeni krajem prošle sedmice, a nestašica struje blokira otvaranje rafinerija.

Budući da se snabdijevanje sporo oporavlja, vlada u Vašingtonu najavila je prodaju strateških rezervi nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet strani objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 72,58 USD, što znači da je porasla 94 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije