fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPosjeta SAD-u rezultirala podrškom aktivnostima na planu borbe protiv korupcije

Posjeta SAD-u rezultirala podrškom aktivnostima na planu borbe protiv korupcije

Podgorica, Njujork, (MINA) – Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) rezultirala je podrškom aktivnostima Vlade posebno na planu borbe protiv korupcije i snaženja institucija, rekao je premijer Dritan Abazović.

On je na brifingu za medije iz Jugoistočne Evrope, koji je danas održan u Njujorku, kazao da se prošlost ne može izabrati ali može budućnost.

“Zato je dijalog jedini put da region dođe do rješenja otvorenih pitanja koja opterećuju saradnju i dalji napredak ka Evropskoj uniji (EU)”, kazao je Abazović na birifngu.

Na sastanku, kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, otvorena su pitanja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, saradnji u regionu, inicijativi Otvoreni Balkan, odnosu Crne Gore prema invaziji Rusije na Ukrajinu i o rezultatima učešća premijera na 77. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

“Premijer je ocijenio da je posjeta SAD-u, sa više od 50 aktivnosti koje je imao, rezultirala podrškom aktivnostima Vlade posebno na planu borbe protiv korupcije i snaženja institucija”, navodi se u saopštenju.

Abazović je naveo da je izuzetno zadovoljan rezultatima razgovora sa partnerima Crne Gore u SAD-u i UN-u.

“Koji su i ovom prilikom dali punu podršku našim naporima da Crna Gora bude država vladavine prava i prva buduća članica EU”, dodao je on.

Navodi se da je poruka sa susreta da Crna Gora ostaje čvrsto posvećena vrijednostima EU, usaglašavajući svoju vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU, i da nastavlja da doprinosi regionalnoj saradnji.

Prema riječima Abazovića, predstojeća energetska kriza je test za cijeli region “ali i za naše zapadne partnere”.

“Za nas – da pokažemo da govoreći istim glasom i jezikom možemo ostvariti najviši stepen saradnje u vrlo osjetljivom trenutku. Za njih, da nam pruže ruku podrške i jasno stave do znanja da nas doživljavaju ravnopravnim partnerima i pokažu solidarnost u vrlo izazovnom periodu koji dolazi”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...