fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Promjenom vlasti započeta suštinska demokratizacija društva

Krivokapić: Promjenom vlasti započeta suštinska demokratizacija društva

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, promjenom vlasti, uspostavljen diskontinuitet u odnosu na lošu praksu i započeta suštinska demokratizacija društva, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je to naveo u obraćanju na virtuelnom Samitu za demokratiju, gdje je učestvovao na poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da je zadovoljan što ima priliku da govori na samitu koji odražava duh savezništva između Crne Gore i SAD-a.

Samit, kako je dodao, promoviše tri fundamentalne vrijednosti svakog demokratskog društva – borbu protiv diktatora, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava.

Krivokapić je naveo da od tih vrijednosti zavisi demokratski prosperitet i integracija Crne Gore u Evropsku uniju (EU), što, kako je rekao, predstavlja strateško spoljnopolitičko opredjeljenje države.

“Zahvalni smo SAD-u jer nas podržavaju na putu ka tom cilju i zadovoljni zbog prilike da zajednički multilateralno djelujemo, prije svega kroz savezništvo u NATO, doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Crna Gora, zajedno sa SAD-om, članica Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava i da će biti u prilici da doprinosi unapređenju ljudskih prava i reaguje na sistemske primjere ugrožavanja tih prava.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora, nakon prve demokratske smjene vlasti, napravila značajne iskorake u afirmisanju vrijednosti koje su u fokusu Samita za demokratiju.

“Nakon višedecenijskih problema sa spornim izbornim procesima, promjenom vlasti, uspostavljen je diskontinuitet u odnosu na lošu praksu i započeta je suštinska demokratizacija društva”, naveo je Krivokapić.

On je podsjetio na procjene Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj da će rast crnogorske ekonomije do kraja ove godine biti preko 12 odsto.

“Poput američkog “Build Back Better” programa, u crnogorskom budžetu za narednu godinu predviđen je program Evropa sad čiji je cilj da, pored fiskalne konsolidacije, značajno podigne minimalnu i prosječnu zaradu u državi i zaštiti socijalno ugrožene kategorije”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da slobodni i nezavisni mediji, uključujući nevladin sektor, ostaju osnov razvoja i opstanka svakog demokratskog društva.

“Vlada je unapređenje slobode medija stavila u vrh agende, uključujući njihovu zaštitu i nesmetan rad, sa posebnim naglaskom na rasvjetljavanje napada na novinare, koji su u vrijeme prethodne vlasti bili učestali”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da su rasvijetljeni svi slučajevi takvih napada na predstavnike medija, koji su se desili za vrijeme mandata aktuelne Vlade.

“Ukidanje monopola nad Javnim televizijskim servisom građana i njegova depolitizacija takođe predstavljaju jedan od primjera koji idu u prilog našim postignućima”, rekao je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije