fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa privredne delikte krivično će odgovarati dvije osobe

Za privredne delikte krivično će odgovarati dvije osobe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgorička policija je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivične prijave protiv dvije osobe za krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Iz Uprave policije je saopšteno da će krivično odgovarati D.K. (47) za krivična djela utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave.

Za krivično djelo zloupotreba službenog položaja odgovaraće poreska inspektorka M.R. (64).

„D.K, kako se sumnja, kao odgovorna osoba u podgoričkom preduzeću Maxiimus, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza nije prijavila podatke koji se odnose na promet robe u iznosu od 1,25 miliona EUR, pri čemu ukupna PDV obaveza koja nije prijavljena nadležnim poreskim organima iznosi 171,03 hiljade EUR“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, osumnjičena je izvršila prenos imovine – nepokretnosti u ukupnom iznosu od 246 hiljada EUR na drugo preduzeće s ciljem izbjegavanja plaćanja dospjelih obaveza.

„Osim toga, D.K. je sačinila i potpisala neistinitu ispravu – izmijenjenu PDV prijavu za 09/2016. godinu i kao takvu je predala nadležnom poreskom organu, iako u tom trenutku nije bila ovlašćena osoba tog preduzeća“, dodaje se u saopštenju.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 417,03 hiljade EUR.

„Službenica Poreske uprave M.R. je krivično djelo koje joj se stavlja na teret počinila na način što je, kako se sumnja, nevršenjem službene dužnosti omogućila sticanje protivpravne imovinske koristi D.K. na štetu budžeta Crne Gore u navedenom iznosu“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije