fbpx
27.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaCrna GoraZločin u Štrpcima trajna opomena da se adekvatno kazne izvršioci i nalogodavci

Zločin u Štrpcima trajna opomena da se adekvatno kazne izvršioci i nalogodavci

Podgorica, (MINA) – Bošnjačka stranka (BS) pozvala je Specijalno tužilaštvo da izvede pred lice pravde počinitelje svih zločina i njihove nalogodavce i traži adekvatne kaznene mjere u skladu sa međunarodnim i nacionalnim krivičnim normama humanitarnog prava.

Iz te partije kazali su da i danas, 29 godina nakon zločina u Štrpcima, dijele bol i tugu sa porodicama ubijenih putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Iz BS-a su rekli da će ostati upamćeno da su nedužni ljudi ubijeni samo zbog biljega svog imena.

“Zato je 29 godina čekanja na mnoge odgovore u vezi sa tim zločinom neprihvatljivo dugačak period, što samo povećava bol i tugu porodicama ubijenih”, kazali su iz BS-a povodom obilježavanja godišnjice od otmice i ubistva 19 putnika, koje su srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima otetim iz voza na stanici Štrpci.

Oni su poručili da nema govora o pravdi ako skoro tri decenije od zločina, porodice ubijenih još tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih.

Iz BS-a su rekli da je zločin u Štrpcima trajna opomena da se odgovorni pronađu, procesuiraju i adekvatno kazne.

“Pozivamo Specijalno tužilaštvo, u čijem je mandatu rasvjetljavanje i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine počinjenih na teritoriji Crne Gore ili izvan nje ukoliko su počinioci crnogorski državljani da preduzme sve zakonske mjere, izvede pred lice pravde počinitelje svih zločina i njihove nalogodavce”, kaže se u saopštenju.

Iz BS-a pozvali su Tužilaštvo da traži adekvatne kaznene mjere u skladu sa međunarodnim i nacionalnim krivičnim normama humanitarnog prava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije