fbpx
NaslovnicaCrna GoraVuković: Manjinsku vladu potrebno je što prije formirati

Vuković: Manjinsku vladu potrebno je što prije formirati

Podgorica, (MINA) – Svako odgađanje formiranja nove vlade vodi Crnu Goru u političku nestabilnost, kazala je poslanica Demokratska partija socijalista (DPS) Aleksandra Vuković, navodeći da u toj partiji očekuju da manjinska vlada bude formirana što prije.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da su u DPS-u krajem prošle sedmice bili decidirani u tome da ostavljaju još mali prostor da manjinska vlada bude što prije formirana, s obzirom na to da je ona u interesu crnogorskih građana i javnosti.

Vuković je navela da je DPS postavio samo četiri uslova.

“I to se bukvalno ne može nazvati nikakvim uslovljavanjem, s obzirom na to da se uslovi odnose na interese naše države i društva – ubrzanje evropskih integracija, ekonosmki razvoj, poboljšanje zdravstvenih prilika i obezbjeđivanje da bezbjednosni sektor konačno bude stabilizovan“, navela je Vuković.

Kako je kazala, sa ta četiri uslova su izašli pred one koji pregovaraju o novoj vladi.

Vuković je dodala da misli da je DPS u potpunosti doprinio formiranju manjinske vlade.

“Očekujemo da će ona biti biti ovih dana formirana. Takav uslov smo i postavili – da nam je ona što prije potrebna, jer svako odgađanje odvodi Crnu Goru u političku nestabilnost“, rekla je Vuković.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić, upitan da prokomentariše navode da su odluka o imenovanju mandatara i formiranje manjinske vlade neustavni, kazao je da nijesu saglasni sa tim mišljenjem.

On je rekao da je Ustav jasan – mandat Skupštine je četiri godine i on može završtiti raspuštanjem parlamenta, skraćenjem mandata ili istekom roka.

„Budući da nemamo nijedan od ova tri uslova ispunjena i da Skupština ima mandat još dvije god i četiri mjeseca, u okviru tog perioda moguće je izabrati novu vladu, nakon što je prethodna na ustavan način pala“, naveo je Nikolić.

On je rekao da je jedini rok kojim se trenutno rukovode rok od 90 dana.

„Budući da je u Ustavu jasno precizirano da će se vanredni paralemantarni izbori raspisati po sili Ustava, ukoliko u roku od 90 dana od kad je predsjednik države dao mandataru mandat, ne bude izabrana vlada“, pojasnio je Nikolić.

On je kazao da je riječ o 4. ili 5. junu.

„Do tog roka, još nekih 40 dana, moguće je postići dogovor. DPS je u ovom trenutku u potpunosti fokusiran na to i vjerujemo da doprinosimo dolasku do dogovora oko formiranja manjinske vlade“, rekao je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije