fbpx
NaslovnicaCrna GoraUspješno realizovana treća akcija pošljumljavanja planine Vojnik

Uspješno realizovana treća akcija pošljumljavanja planine Vojnik

Podgorica, (MINA) – Savez izviđača Crne Gore danas je uspješno realizovao treću akciju pošumljavanja planine Vojnik kroz projekat Boranka, uz podršku Evropske omladinske kartice (EYCA), saopšteno je iz Saveza.

Oni su naveli da se na planini Vojnik okupilo više od 180 volontera koji su, tokom trosatne akcije, zasadili preko šest hiljada sadnica crnog bora, s ciljem obnove šume koja je stradala u požarima prije četiri godine.

“Izviđači i EYCA ambasadori i volonteri, zajedno sa pripadnicima Vojske Crne Gore, zaposlenima kompanije INA Crna Gora i brojnim volonterima iz Nikšića i Podgorice, svojim trudom doprinijeli su obnavljanju šume na reonu ispod Turove kolibe”, kaže se u saopštenju.

Ta šuma, kako se dodaje, nije uspjela da se prirodno obnovi, a zbog požara koji je zahvatio to područje, erozija i gubitak šumskog tla, postali su opasnost od trajnog gubitka šume.

Glavni koordinator projekta Boranka, Borislav Jovović, zahvalio je volonterima na predanom radu.

On je naglasio da su nesebični napori vatrogasaca, šumara i volontera prije četiri godine uspjeli da spriječe širenje požara ka višim predjelima Vojnika, ali da su posljedice ipak ostale prisutne.

“Ovdje je očigledna razlika između opožarenih dijelova i onih koje požar nije zahvatio. Pošumljavanje ovih prostora je naš način da prirodi vratimo ono što joj je oduzeto i da doprinesemo očuvanju životne sredine”, rekao je Jovović.

Projektna menadžerka EYCA Ana Vukčević istakla je značaj učešća mladih u projektima očuvanja prirode, i zahvalila volonterima i EYCA ambasadorima na prisustvu.

“Ovo okupljanje je dokaz snage zajedničkog rada, solidarnosti i aktivizma mladih, i pokazuje koliko zajedno možemo postići kada smo ujedinjeni oko zajedničkog cilja, angažujući oko njega mlade koji su spremni da brinu o zajednici”, kazala je Vukčević.

U saopštenju se navodi da izazov sadnje predstavlja činjenica da se same lokacije sadnje nalaze na visočijim, manje pristupačnijim lokacijama, tako da su sam uspon vodili planinari iz kluba vojnih planinara “Kapetan” koji su i sami učestvovali u akciji sadnje.

Iz Saveza su rekli da se projekat Boranka nastavlja 2. novembra na istoj lokaciji.

Oni su pozvali sve zainteresovane građane da se pridruže akciji i daju doprinos obnovi prirodnog nasljeđa.

Prijave su moguće putem zvaničnog sajta boranka.me.

Na trećoj Boranki učestvovale su izviđačke jedinice iz Nikšića, Podgorice i Bara, Izviđački odred “Skitač”, Odred izviđača “Jagoš Kontić”, Izviđački klub “Eho”,Odred izviđača “Stara Varoš”, Samostalna četa izviđača “Tibor”, Izviđački odred “24. Novembar” iz Bara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sainc pobijedio u Meksiku

Podgorica, (MINA) - Vozač Ferarija Karlos Sainc pobjednik je Velike nagrade Meksika, 20. trke...