fbpx
NaslovnicaCrna GoraUCG logo izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju

UCG logo izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) dodijelila je Univerzitetu Crne Gore (UCG) logo izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju (HRS4R), čime je Univerzitet identifikovan i međunarodno prepoznat kao promoter stimulativnog i privlačnog radnog okruženja za istraživače.

Kako je saopšteno, to je još jedan međunarodni uspjeh UCG u pravcu jačanja konkurentnosti i internacionalizacije, odnosno implementaciji Strategije razvoja za period od 2019. do 2024. godine.

Iz UCG kazali su da su se prošle godine, usvajanjem Strategije ljudskih resursa u istraživanju sa akcionim planom čiji je cilj usklađivanje politike ljudskih resursa načelima utvrđenim u povelji i kodeksu za istraživače, kandidovali za logo izvrsnosti.

“Težeći atraktivnom, otvorenom i održivom evropskom tržištu rada za istraživače, EK je 2005. godine usvojila preporuke, koje opisuju načela zapošljavanja i radne uslove istraživača – Evropsku povelju za istraživače i Kodeks o njihovom zapošljavanju”, rekli su iz UCG.

Kako su objasnili, Evropska povelja definiše prava i obaveze istraživača i organizacija u kojima rade, dok se Kodeks o zapošljavanju istraživača odnosi na jednakost u postupcima zapošljavanja za sve istraživače u Evropi i povećava transparentnost u njihovom zapošljavanju i radu.

Iz UCG kazali su da povelja opisuje i odgovornosti istraživača u pogledu etičkih normi, zakonskih i ugovornih obaveza.

Povelja i Kodeks, kako su dodali, osiguravaju istraživačima uživanje istih prava i obaveza u bilo kojoj zemlji Evrope.

“Stvaranjem vizualno prepoznatljivog identiteta za HRS4R, EK želi da prizna napore koje su uložile institucije koje su implementirale Povelju i Kodeks”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da predstavljeni vizuelni identitet, odnosno raspoloživi logo, može da pomogne istraživačima u prepoznavanju i afirmaciji organizacija koje su primarno posvećene naučno-istraživačkom radu i akademskoj izvrsnosti.

Najčitanije