fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDPS podnosi krivičnu prijavu SDT-u jer neki birači glasaju u Srbiji i...

DPS podnosi krivičnu prijavu SDT-u jer neki birači glasaju u Srbiji i RS-a


Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) planira da Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnese ubrzo krivičnu prijavu zbog toga što, kako tvrdi, neki birači iz Podgorice imaju pravo glasa i u Srbiji i Republici Srpskoj (RS), saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, ta stranka će, nakon što dobije mišljenje pravnika, odlučiti na koji način će formulisati prijavu, odnosno za koje krivično djelo će je podnijeti.

Predsjednik DPS-a Danijel Živković saopštio je ranije da ta partija posjeduje “nepobitne dokaze” da se više od 3,3 hiljade osoba koje imaju glasačko pravo u Srbiji i entitetu Bosne i Hercegovine (BiH), nalazi u biračkom spisku za izbore u Podgorici.

On je poručio da DPS neće dozvoliti tim ljudima da glasaju, ali nije rekao kako, već je najavio da će njihova imena dostaviti “nadležnom tužilaštvu” i biračkim odborima.

“Vijesti” saznaju nezvanično da je DPS do juče utvrdio da biračko pravo u Podgorici i Srbiji ima blizu 2,2 hiljade osoba, dok oko 120 može da glasa i u RS-u.

Spisak iz Srbije navodno je konačan, dok onaj iz RS-a za sada obuhvata samo šest gradova. Nije jasno na osnovu čega je Živkovićeva stranka prekjuče saopštila da ih ukupno ima preko 3,3 hiljade.

Prema saznanjima lista, DPS je utvrdio da se među onima koji imaju biračko pravo i u Podgorici i u Srbiji nalaze neki poslanici, kandidati za odbornike na izborima, članovi njihovih porodica, poznati biznismeni, istaknuti bivši i sadašnji sportisti, profesori, novinari, ljekari.

“Vijesti” nemaju podatke o tome da li su “dupli birači” koje je registrovao DPS stekli drugo državljanstvo zakonito ili ne, pa nije jasno da li mogu legalno da glasaju u dvije države ili ne.

Paralelno s podnošenjem prijave SDT-u, DPS bi trebalo da odluči kako bi mogao da spriječi “duple birače” da glasaju u Podgorici.

Birački odbor mora da dozvoli glasanje svakom biraču koji je upisan u spisak i koji pokaže važeći lični dokument.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Air Montenegro, ostrava, podgorica, let

Air Montenegro ključan partner crnogorskog turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Air Montenegro, kao nacionalna avio-kompanija, predstavlja jedan od stubova crnogorskog turizma,...